Cassiopeia

Annonse


Fremtidens lomme-PC

Cassiopeia

Cassiopeia E-100, som kommer til Norge senere i år, er ikke en historie om innovasjon så mye som det er historien om hva man kan få når man pakker alle de riktige komponentene og funksjonene sammen i minimalt kabinett.

Dette betyr også at det aller meste av det man finner i maskinen er basert på aksepterte og utprøvde industristandarder som MP3 og MPEG.

Konkurrerer med MPMan
Takket være MP3-muligheten kan man laste ned og spille av digital musikk i E-100, som selvfølgelig er utstyrt med uttak for høretelefoner. De vanlige MP3-spillerne får altså konkurranse, og fordelen med E-100 er at man kan bruke skjermen til å navigere i musikken.

Annonse


Når man senere i år får CompactFlash med kapasitet på 196 MB, vil man ha plass til mer enn 3 timer musikk i den lille håndholdte.

Spill av video
MPEG er en annen standard, som gjør det mulig å spille av video på E.100. MPEG er standarden som brukes for digital video, så brukerne av Cassiopeia skulle ikke oppleve noen kompatibilitetsproblemer.

Og dessuten må man ta med den tredje ”standarden”, nemlig Microsofts Windows CE 2.11, den nyeste versjonen av dette operativsystemet som sammen med 3Coms Palm og Psions Symbian kjemper om å ta ledelsen i det håndholdte markedet.

Rask prosessor
Utgangspunktet er en prosessor fra japanske NEC, VR-4121, som har en klokkehastighet på 131 MHz og som dermed blir den raskeste i sin klasse, hevder Casio.

Men i tillegg til prosessor, trenger man skjerm og RAM. Prototypene av E-100 har vært utstyrt med 16 MB RAM, som er dobbelt så mye som andre modeller som i det siste er blitt lansert, basert på CE 2.11.

Det er allikevel mye som tyder på at den europeiske modellen av maskinen kommer med 32 MB, som er et klart fremskritt for CE-brukerne. (De første maskinene basert på Windows CE var begrenset til 2 MB.)

Tre timer MP3-musikk
Maskinen har plass for et CompactFlash Card Type II, som betyr at man i dag kan ha 48 MB ekstra (og flyttbar) minne i maskinen.

Utviklingsarbeidet foregår imidlertid for fullt hos leverandørene av CompactFlash, og alt tyder på at man i løpet av året vil ha kort med 196 MB tilgjengelig på markedet. Dette tilsvarer 3 timer med MP3-musikk.

Fargenyanser i tusentall
Og så har vi skjermen: Standard i CE-markedet er i dag 256 fargenyanser. Casio har åpenbart hatt behov for å vise at selskapet også produserer gode LCD-paneler.

Derfor har skjermen mulighet til å vise 65.536 farger, som er et godt skritt på veien mot en fullstendig, 16-bits fargeskjerm med millioner av farger. (Så får man heller akseptere at en skjerm med 320 x 240 billedpunkter jo aldri kan vise 65 536 nyanser samtidig.)

Programutvikling
I tillegg finner man uttak for hodetelefoner og mikrofon, og hvis man vil kommunisere med utenverdenen har man valget mellom infrarødt (IrDA) eller serieport direkte eller via sokkelen som også følger med.

Casio har dessuten tenkt på programvareutviklerne som ønsker å tilby spesialapplikasjoner: Såkalte Runtime-versjoner av Microsofts MFC og Visual Basic er også en del av pakken.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse