Palm V

Annonse


Skjerper lommePC-krigen

Palm VMan kan lure på om ikke 3Com akkurat nå er i ferd med å gå i Apple-fellen: At det blir altfor viktig for selskapet å beholde sin egen teknologi og sitt eget operativsystem i huset.

Resultatet kan bli kraftig fallende markedsandeler etterhvert som Microsoft stadig forbedrer sitt alternativ, Windows CE, og får stadig flere produsenter til å utvikle maskiner som bruker CE.

Dominerer markedet
I dag har riktignok Palm en markedsandel på omlag 72 prosent, ifølge International Data Corporation. Men IDC spår at denne markedsandelen vil synke til cirka 55 prosent innen 2002. Hovedkonkurrent: Windows CE-baserte maskiner.

Palm IIIx og Palm V
Men Palm ønsker ikke å gi seg uten kamp. Derfor ble Palm V lansert denne uken, med ny design, aluminiumskabinett med runde former, annerledes knapper og med medfølgende læretui.

Maskinen er bare halvparten så tykk som forrige generasjon Palm, men kommer med like lite minne (2MB) som Palm III.

Batteriteknologien endres fra AAA-batterier til oppladbare litium ion-batterier, og batterilevetiden øker til 10 timer. I tillegg kan man koble til et eget Palm V modem, og man kan skaffe seg Palm V Travel som ekstrautstyr, med en synkroniserings-kabel til PC-bruk og batteriløs strømforsyning.

Basisprisen for Palm V vil være omlag 449 dollar (omlag 3000 kroner) i USA. Veiledende pris i Norge er 3.895 kroner, i følge 3Coms pressebyrå Perlatum.

Mer minne
Dessuten ble Palm IIIx lansert, en oppgradering til Palm III. Den viktigste forskjellen er at minnet fordobles. Palm III har 2 MB, Palm IIIx får 4 MB.

I tillegg har modellen også muligheten for å koble til ekstrautstyr ved hjelp av en intern ekspansjonsport. Listepris for Palm IIIx: 369 dollar, omlag 2500 kroner.

Programvare
Det er nytt at begge modellene kan kobles direkte opp mot Microsoft Outlook, samtidig som de fortsatt er kompatible mot andre, store e-postsystemer som Eudora og Lotus Notes. Skjermkvaliteten er forbedret for begge modellene, som kjører versjon 3.1 av Palm Operating System. Internasjonale versjoner er underveis.

IBM, som bruker Palm som utgangspunkt for sine håndholdte WorkPad-maskiner, kommer også til å lansere versjoner basert på Palm IIIx og Palm V. Disse kommer, ikke overraskende, til å være spesielt godt tilpasset IBM-produktet Lotus Notes.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse