Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Få benytter SET på nett

OSLO: Selv om den tekniske plattformen for SET-standarden fungerer på papiret, er det vanskeligere å verve brukere. Mye av grunnen til dette er at både kortbruker og nettsted må gjennom en klønete prosess for å bli sertifisert.

E-handel (tegning)

Kortbrukerne må betale cirka 100 kroner for å laste ned SET-programvare med brukernavn og passord. Deretter finner de ut at svært få nettsteder støtter standarden.

Utbredt om noen år
Avdelingsdirektør Tommy Berglund i VISA Norge vedgår at SET ikke har bergtatt norske Internett-brukere.

– Det er et spørsmål om tid. Vi tror dette vil bli en utbredt standard i løpet av noen år. Teknologien er på plass, men vi må få med oss både nettsteder og sluttbrukere, sier han.

2000 brukere?
Berglund antar at det i dag er cirka 2000 registrerte SET-brukere og cirka 30 nettsteder med SET i Norge. Fra andre kilder antydes det overfor ITavisen at det er langt færre faktiske brukere, helt ned mot 1000-tallet.

– Men selv om det er 2000 brukere, er ikke dette ganske skuffende tatt i betraktning at VISA har to millioner kort i Norge?

– Det er lett å snakke med store overskrifter, men vi velger å rulle ut tjenesten i takt med markedet, svarer Berglund.

Skeptiske nordmenn
Ulf Andersen, som er avdelingsleder for Internett/research i Gallup, tror det er flere grunner til at SET ikke har tatt av.

– Norske forbrukere er skeptisk til elektronisk betaling – punktum. Folk foretrekker å betale med bank eller postgiro, sier han til Telecom Revy.

Kulturelle forskjeller
Andersen mener nordmenn er pragmatiske i forhold til transaksjoner. Hvorfor betale før du mottar varen i hånda? Når du går i matbutikken eller en pølsebod, har du en annen leveringstrygghet enn ved et forhåndsbetalt postordrekjøp.

– Det er store kulturelle forskjeller med hensyn til betaling via nett. Du trenger ikke gå lenger enn til Finland for å se forskjellen. Der har netthandel vokst langt raskere enn i Norge.

Andersen tror at mye av grunnen til Boxmans suksess skyldes at de har valgt et enkelt faktureringssystem.

Annonse