Annonse


Enighet om DVD-Audio

Manglende standarder har vært en av hovedgrunnene til at salget av DVD-spillere i 1998 lå langt bak salget av CD-spillere. I følge IDC ble det for eksempel bare solgt 6 millioner DVD-ROM-spillere, mot 93 millioner CD-ROM-spillere.

Det var allikevel ikke den eneste grunnen; i tillegg kommer mangel på enkelte viktige komponenter.

Enighet om Version 1.0
Når DVD Forum nå er enige om Version 1.0 DVD-Audio, som er navnet på den nye standarden, har leverandørene i prinsippet vedtatt alle de standardene som er nødvendige for at DVD etterhvert skal bli et masseprodukt.

Utviklingen på DVD-området er blitt forsinket av at forskjellige leverandører har utviklet forskjellige måter for å legge inn lyd, video eller data på platen.

Annonse


Men nå er det slutt. DVD Forum har også definert standarder (som nå er blitt endelig godkjent) for DVD-ROM, DVD-RAM og DVD-Video.

6 lydkanaler
I Version 1.0 DVD-Audio får man plass til inntil 6 lydkanaler på platen. I en tokanals stereoutgave skal man ha omlag 74 minutter innspilt lyd, et format som direkte skal erstatte dagens CD-plater.

Data skal overføres med en maksimal hastighet på 9.6 Mbits. pr. sekund. Det skal også være plass til data på platen, som informasjon om sangtitler og artistens diskografi, data som kan vises på lydanleggets display eller på en PC- eller TV-skjerm.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse