Annonse


BT blir mobiloperatør

Den britiske regjeringen krever allikevel fortsatt klare skiller mellom driften av mobil- og fastnettet.

Fremdeles restriksjoner
BT har alltid hatt strenge restriksjoner på sin mobilvirksomhet. Mye fordi Storbritannias skiftende regjeringer har fryktet at selskapet skulle utnytte sin gamle monopolsituasjon på fastnettet til å skaffe seg markedsfordeler på mobilmarkedet.

Nå har imidlertid myndighetene gått med på at BT kan overta resten av aksjene i Cellnet, og dessuten være med i konkurransen når UMTS-lisensene skal deles ut.

Kravet er imidlertid fortsatt det samme: BT kan ikke bruke sin dominerende markedsposisjon i fastnettet til å skaffe seg fordeler i mobilmarkedet.

Annonse


Ønske siden 1995
BT har siden 1995 ønsket å kjøpe resten av Cellnet, en del som nå eies av selskapet Securicor, men har fått nei fra regjeringen. Akkurat nå, når tillatelsen endelig kommer, er ikke de to selskapene i konkrete samtaler. Allikevel steg Securicor-akjsene med 7 prosent da nyheten ble kjent.

BT bød 14.53 milliarder kroner for Securicors aksjer i 1995, men siden den gang har britiske mobilaksjer gått rett til himmels. For eksempel ble verdien av Orange fordoblet i fjor, til tross for at selskapet har tapt penger hvert kvartal siden det ble opprettet.

Vil ha kontroll
Markedsanalytikerne regner med at det vil være viktig for BT å ha full kontroll over Cellnet når UMTS-nettet skal bygges ut, selv om BT altså bare i liten grad får anledning til å bruke sitt fastnett som basis for UMTS-utbygningen (slik Telenor ønsker å gjøre i Norge).

UMTS-auksjon
Storbritannia kommer til å være blant de første i verden til å utlyse UMTS-lisenser. De fem første lisensene skal antagelig auksjoneres bort senere i år.

Men BT har fremdeles ikke avgjort hvem som skal søke om UMTS-lisensen, BT selv eller Cellnet. Selskapet har imidlertid allerede startet uttestingen av UMTS-systemet, i samarbeid med Nortel og NEC.

I dag er mobilpenetrasjonen i Storbritannia på cirka 20 prosent, et tall som i følge analytikerne vil være dobbelt så høyt i 2001.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse