Kinas flagg

Annonse


Kinesisk IT-rettferdighet

Kinas flagg

Internett er en trussel mot det kommunistiske Kina. Det fikk Lin Hai erfare da han forrige uke ble dømt for å ha solgt 30.000 e-postadresser til et utenlandsk firma eid av eksilkinesere, skriver The Independent.

Brukt mot staten
Lin solgte adressene for å fremme sitt eget datafirma. Men siden eksilkineserne brukte adressene til å informere om demokratibevegelsen og andre politiske opposisjonelles aktiviteter og muligheter i Folkerepublikken blir han den første kineser som dømmes for politisk virksomhet på Internett.

Myndighetene i landet er nemlig livredde for Internett og nettets subversive muligheter. Med god grunn: De greier nemlig ikke å kontrollere det. Antallet Internett-kontoer på det kinesiske fastlandet har økt sterkt. I fjor vokste antallet fra 1,2 millioner til 2,1 millioner i løpet av seks måneder.

Annonse


Bra at han ville tjene penger
Organisasjonen VIP Reference, som kjøpte Lins adresser, sender regelmessig ut politiske nyhetsbrev til 250.000 kinesiske adresser. Hver gang fra en ny e-postadresse slik at myndighetene ikke greier å stoppe dem automatisk.

Det ble vurdert som en formidlende omstendighet at Lin hadde økonomiske, og ikke politiske motiver for salget av adressene.

Trenger entreprenører
Økonomi var sannsynligvis grunnen til at brødrene Chen Yan og Chen Zhui til slutt ble frikjent for å bryte loven da de utfordret et statlig monopol ved å tilby billige telefontjenester over Internett.

Brødrene ble først dømt, men appellerte dommen og ble frikjent. Dommeren fant at telefoni over Internett bare er ”en av mange databaserte informasjonstjenester, som i henhold til et statlig sirkulære fra 1993 ikke er et av statens monopoliserte forretningsområder,” skriver CNET.

Kinesisk økonomi har bruk for entreprenører av et slikt kaliber. Det innser også myndighetene. Rettferdighet har sannsynligvis veldig lite å gjøre med domsavsigelsen.

Annonse