Oslo Børs

Annonse


IT opp på flat børs

Oslo Børs

Januar-effekten når uante høyder. De fleste analytikere hadde regnet med en markert oppgang, men mange er overrasket over nesten 10 prosent økning allerede den første uken.

IT og shipping
Selv om Oslo Børs karret seg over 1000-merket i går, fortsatte oppgangen uforstyrret på morgenen. Totalindeksen økte ytterligere to prosent den første halvtimen. Utover dagen falt markedet tilbake og ved 13-tiden var totalindeksen omtrent uendret.

Flere kan imidlertid glede seg over betydelige kursgevinster. Økt oljepris trekker shippingindeksen videre opp. IT-indeksen legger på seg ytterligere to prosent.

Annonse


Underprisede aksjer
Noe av grunnen til den voldsomme utviklingen på Oslo Børs kan også tilskrives lemping av bedrifters muligheter til å kjøpe egne aksjer.

Mange har vurdert egne aksjer som underpriset, og benytter anledningen til å øke selskapets avkastning.

IT på topp
IT-indeksen leder an med 2.5 prosents økning ved lunsjtider. Tungvekteren NetCom har økt med nesten 20 prosent til 232 kroner per aksje, uten at selskapet kan rapportere om noe oppsiktsvekkende. Selv om selskapet melder om solid julesalg, er den generelle børsoppgangen for europeiske mobilaksjer mer kursdrivende.

Britiske Orange, som også satser kun på mobiltelefoni, har økt tilsvarende. Børsverdien til Orange er imidlertid 13 ganger større – 138 milliarder norske kroner.

Iterated Systems-aksjen var preget av gevinstsikring, og falt med 10 prosent etter nesten 60 prosents økning de tre første børsdagene.

Wall Street mot 10.000
Oppgangen i USA og Asia smitter fort over på Oslo Børs. Etter et meget turbulent fjorår, ser de asiatiske børsene ut til å finne fotfeste. Hongkong-børsen la på seg 4.5 prosent i natt, mens den Japanske Nikkei-indeksen økte med en halv prosent

Wall Street satte ny børsrekord igjen i går kveld. Dow-Jones indeksen som endte på 9545, er spådd av mange til å passere 10.000 i løpet av året.

IT også utenlands
Det er spesielt IT aksjer som utmerker seg i USA. Nettgigantene Yahoo og Amazon lar seg ikke stoppe. Selskapene fortsatte begge oppgangen med over 10 prosent. Dette til tross for en fem og tidobling i fjor.

Investorene ser heller ikke ut til å frykte diverse juridiske sjikaner for Microsoft. Verdens største selskap økte verdien med enda tre prosent. Nå er de verdt 2.828 trilliarder norske kroner.