Hopp til navigasjon Hopp til innhold

En milliard med mobil

OSLO: Mobiltelefon-giganten Nokia regner med at det vil være 1 milliard mobiltelefonabonnenter i år 2005.

Nokia i hånd
– Vi har oppjustert prognosene og regner med at det vil være omtrent en milliard mobilabonnenter i 2005. En vesentlig andel av de nye telefonene vil også håndtere multimedia, sier Nokia-sjefen Jorma Ollila, i følge nyhetsbyrået Reuters. Det finske selskapet varsler gode økonomiske resultater for tredje kvartal.

Synkroniser med Blåtann
Nokia har forhandlet fram en rekke interessante avtaler i år. I mai fremla Nokia, Ericsson, IBM, Intel og Toshiba spesifikasjonene til en ny trådløs teknologi som de har gitt navnet Bluetooth. Den bruker små radiosendere til å synkronisere data mellom mobiltelefoner, lomme-PC-er og mobil-PC-er. Bluetooth-teknologien tas i bruk allerede i 1999.

GSM og GPS
I august varslet Nokia at de hadde inngått en strategisk allianse med SiRF Technology, som lager globale posisjoneringssystemer (GPS). Nokia har investert over 21 millioner kroner i selskapet.

Når mobiltelefonen kombineres med GPS, utvides bruksområdet: En redningssentral kan f.eks. enkelt lokalisere en mobilabonnent, og mobiloperatøren kan tilby tjenester som hjelper abonnenten med å finne nærmeste bensinstasjon, bankautomat eller restaurant.

Stikkord: Mobil