Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Europa henger etter

TELEGRAM: Nettkapasiteten i Europa er for lav og teleprisene er altfor høye. Det fører til at den økonomiske utviklingen i Europa blir hemmet.

Det er Nortels Peter Boland som sier dette. Han slår fast at næringslivet bruker stadig mer webtjenester og telekom, og frykter at Europa står i fare for å sakke kraftig akterut når det handler om nettkapasitet, skriver Dagens Næringsliv.

For dyrt
For Boland ser store forskjeller mellom Amerika og Europa. Først og fremst er det kostnadene. En linje med kapasitet på to gigabyte mellom London og Paris koster i dag 40.000 dollar hvert år. Tilsvarende i USA koster 4.000 dollar.

Og så er det kapasiteten. De europeiske konsernene holder fortsatt på to Gbit/s nettverk, mens alle nyinvesteringer i USA er i 80 Gbit/s nettverk. En amerikansk operatør bygger faktisk også det første 160 Gbit/s nettverket nå.

Ting tar tid
Så mens USA utvikler seg, henger Europa etter. Mens det bygges ut store systemer med kapasitet i USA, så tar ting litt lenger tid her i Europa. Og Boland mener altså at Europa vil bli hengende etter i kappløpet som blir drevet frem av Internett.

– Jeg tror Europa vil bremse ned dersom man ikke følger opp, sier Boland til DN.