Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Clintons nett-suksess

OSLO: Man kan si hva man vil om de siste dagers avsløringer om Bill Clinton, Monica Lewinsky og Kenneth Starr, men en ting er sikkert: Internetts betydning for nyhetsformidling er bevist, en gang for alle.

Clinton+dama
MSNBC, en av de ledende nyhets-sidene på Web, kunne fortelle at to millioner brukere hadde vært innom siden allerede før Starr-rapporten ble lagt ut fredag ettermiddag, lokal tid.

Doblet rekorden
Dette var dobbelt som mye som MSNBCs forrige rekord fra 17. august, da Clinton måtte forklare seg for storjuryen i Washington. Og trafikken fordoblet seg igjen fredag kveld, etter at rapporten var lagt ut. Washington Post kunne på sin side fortelle om tredobling av trafikken i løpet av kvelden.

Ufremkommelig
Keystore Systems i California er et selskap som lever av å overvåke webtrafikken. Selskapet sier at det kom feilmeldinger til mer enn halvparten av dem som prøvde å koble seg opp til store Internett-tjenere fredag ettermiddag.

Library of Congress hadde torsdag en gjennomsnittlig aksesstid på 10 sekunder og 98 prosent av alle som prøvde å koble seg opp, klarte det. Fredag morgen, allerede før rapporten var ute på nettet, var responstiden 55 sekunder, og bare 13 prosent kom frem!

Suksess
Dermed bør konklusjonen være klar, til tross for at rushtrafikken senket overføringshastigheten over nettet til et minimum, mens feilmeldingene florerte på skjermene verden rundt: Dette var det første, store forsøket på elektronisk kommunikasjon mellom USAs regjering og folket – og det ble en suksess.

De politiske miljøene i USA brukte ikke mange timene på å innse dette.

– På Internett venter et hav av interessant informasjon på at brukerne skal oppdage det, sa en leder i California Voter Foundation til New York Times lørdag.

– Kanskje vil dette få folk til å forstå at de på denne måten kan bli mer engasjert i det offentlige livet her i landet.

Fem minutter
Men det er ikke bare mengden brukere som var epokegjørende. Den hurtige Internett-publiseringen er også noe som folk tidligere bare kunne drømme om.

Yahoo mottok rapporten over Internett fra Kongressen klokka 1450 fredag. Fem minutter senere var hele rapporten publisert på Yahoos egen server; en av de største offentlige Web-serverne i USA.