Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens minste harddisk

OSLO: Hvis det skrangler i lomma, så kan det enten være småpengene, bilnøklene eller IBMs nye harddisk. Den er så liten at man får plass til to slike disker i en vanlig fyrstikkeske.

IBM - femtiøre
IBM Microdrive er bare en halv cm tykk og måler 4,3 x 3,6 cm (en fyrstikkeske av den slanke typen er 1,2 cm tykk og måler 5,4 x 3,7 cm). Harddisken kan lagre 170 eller 340 MB og roterer med 4500 omdreininger i minuttet. Vidunderet veier bare 20 gram, og kan altså postlegges med et vanlig frimerke til kroner 3,80.

Harddisk i mobiltelefonen?
Verdens minste harddisk er den foreløpig siste av en rekke teknologiske nyvinninger fra IBM. Microdrive er beregnet på mobiltelefoner, digitale kameraer, MPEG-kameraer, GPS-stasjoner og lomme-PCer som Palm III og IBM WorkPad.

Harddiskens hastighet og kapasitet overgår minnekortene som brukes i dag. Prisen ventes å bli 1500 kroner når disken er leveringsklar sommeren 1999.

Beregnet på mobilt bruk
Microdrive kan settes inn i en CompactFlash Type II-kortplass, som Canon har i sine digitale kameraer, eller tilkoples via PCMCIA-kort.

Canon, IBM, HP, Hitachi og Minolta vurderer nå om de skal integrere IBM Microdrive i sine mobile produkter.

Spørsmålet er bare om kundene vil akseptere å betale merprisen. HP måtte nemlig oppgi sin 40 MB miniharddisk som de lanserte i 1992.