Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IP-telefoni for alle

OSLO: IP-telefoni har lenge vært på leppene til alle i tele- og databransjen. Nå kommer løsningene på løpende bånd. Sist ute er Viggo Hegseth og Security Lock System som har agenturet i Norge på produktet IP.tel fra amerikanske Hypercom.

Hypercom går nå inn på det europeiske markedet med en IP-gateway, selve bindeleddet mellom telenett og datanett. Denne uken har selskapet snakket med teleoperatører og telemeglere, og skal ha fått god respons på produktet IP.tel.

Klart for levering
– Det viktigste med IP.tel er at det er et produkt som har eksistert en tid. Ikke noe som bare kan vises på veggen, sier Viggo Hegseth i Security Lock System, som er partner og har agenturet på produktet i Norge.

Hegseth er for øvrig kjent i televerdenen blant annet som leder av ATM-forum. Han forteller at produktet kan erstatte både sentralbord (PBX) og rutere for småkontorer.

Alt over IP
– For et konsern kan IP.tel sørge for at all intern telefoni går via datanettet, med topp kvalitet, sier Steve Baechle, som er visepresident for teknisk service i Hypercom.

– Er det eksempelvis et konsern med avdelinger i ulike deler av et land, eller i flere land, kan nettet settes opp slik at telefoni ut av bedriftens nett tar billigste vei ut på det tradisjonelle telenettet. Dette sparer store kostnader.

Billigere?
For teleoperatører vil IP.tel kunne pakke ordinær taletrafikk i datapakker og sende den over store distanser.

Ettersom datapakkene legger beslag på uendelig mye mindre kapasitet, blir behovet for utbygging av fysisk infrastruktur mindre. Noe som betyr billigere transport for teleoperatørene.

– Om dette betyr billigere telefonsamtaler for forbrukerne, er opp til televerkene, smiler Baechle.

God kvalitet
– Jeg forventer at folk flest vil få sine samtaler sendt som datapakker i datanett i framtida – uten å vite om at det er det som skjer. Rett og slett fordi det er en billigere måte å transportere taletrafikk på, sier Baechle.

– I dedikerte IP-nett er det ikke nødvendig å gå på bekostning av kvaliteten, avslutter han.

Stikkord: Mobil