Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Internett på mobilen

OSLO: Ericsson har offentliggjort detaljer og spesifikasjoner for Wireless Applications Protocol. Dermed er man nær en standard for trådløs Internett. 3. generasjon mobiltelefoner er avhengige av at WAP blir allment akseptert.

Det var i juni i fjor at Nokia, Ericsson og Motorola startet samarbeidet med programvarehuset Unwired Planet for å skape Wireless Applications Protocol. Protokollen er basert på Unwired Planets løsninger for nettlesere og HTML-alternativ for mobile terminaler med liten skjerm.

En måned senere kom leverandører som Alcatel, Mitsubishi, Nortel, Philips og Siemens med i alliansen, og nå er man på det nærmeste ferdige med selve standarden.

Grensesnitt
WAP skal lage et direkte grensesnitt mellom en TCP/IP-applikasjon, i praksis Internett, og enhver type mobiltelefon, uansett hvilket system selve telefonen er basert på.

Og det er snakk om mer enn bare surfing på nettet i sanntid. I følge WAP-alliansen skal det også bli mulig å få overført e-post og mindre interaktive Internett-applikasjoner, via SMS i GSM-systemet, eller tilsvarende løsninger i andre mobilsystemer.

Microbrowser
Etterhvert skal WAP komme med spesifikasjoner for såvel transport- som sesjonsnivåene i OSI-modellen, i tillegg til at det også skal legges inn en rekke sikkerhetsfunksjoner.

På toppen av nettverksnivåene vil man få definert et applikasjonsnivå som omfatter en nettleser for små skjermer (microbrowser), programmeringsspråk (scripting), samt plass for verdiøkende tjenester og innholdsdefinisjoner.

Fungerer overalt
Hensikten har hele tiden vært å gjøre WAP så universelt som mulig, slik at man skal kunne utnytte en rekke forskjellige standarder når det gjelder skjermstørrelse og overføringshastighet.

Man skal kunne få tjenester til å fungere såvel på tekstskjermer som i de mer sofistikerte display-alternativene i de smarte telefonene som etterhvert kommer.

Klart til våren
Når Ericsson nå har offentliggjort den foreløpige spesifikasjonen, regner selskapet at fase 1 av arbeidet med WAP er avsluttet. I neste omgang venter man på feedback og ytterligere innspill før man i løpet av våren skal gjøre klar den endelige versjon 1.0 av WAP.

Riktignok har Alcatel allerede lansert sin første telefon tilpasset WAP, men denne vil ikke være ferdig før hele WAP-spesifikasjonen er klar.