Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Se opp for VISA-svindel

OSLO: Bruk ikke VISA-kortet på Internett og vær spesielt forsiktig med VISA-kortet i Sør-Amerika. Dette sier markedsdirektør Tommy Berglund i VISA i Norge.

Visa
Svindelen med norske VISA-kort er forholdsvis beskjedent. Men Internett og Sør-Amerika er problematiske områder for bruk av dette betalingskortet, skal vi tro en melding fra Newswire.

Trygt i Norge
– Svindelen med VISA-kort i Norge er overraskende lav. Norge er et av verdens tryggeste land man kan bruke kort i, sier markedsdirektør Tommy Berglund i VISA.

Bedrageriet har sunket jevnt de siste syv årene. I juni sto bedrageri for bare 0,028 prosent av omsetningen til norske VISA kort, mens det totalt i Europa utgjorde 0,04 prosent av omsetningen.

Pass på i utlandet
– På verdensbasis er det dobbelt så mye svindel som i Norge, sier Berglund.

Han fraråder å oppgi kortnummeret ved betaling over Internett.

Svindel med norske kort i utlandet, utgjør i dag 0,17 prosent av omsetningen. I de ti største landene i Europa, Midt-Østen og Afrika står svindelen i snitt for 0,34 prosent av salgsvolumet.

Problem i Sør-Amerika
Kortbedrageriene forflytter seg fra en verdensdel til den neste etter hvert som korselskapene øker sikkerheten. Tidligere var svindelen størst i Asia, deretter øket problemene i Europa. Nå er problemene størst i Sør-Amerika.

I Europa går svindelen med VISA-kort nedover. Årsaken er særlig at VISA og de andre kortselskapene samarbeider om å bygge opp databaser som kartlegger svindlernes bevegelser.

VISA utvikler stadig bedre informasjonssystemer og sikkerhetstjenester hos brukerstedene. I tillegg satser kortselskapene spesielt i de markedene hvor det er mye svindel.