Annonse


Peker ikke ut verstingene

Dersom det påvises at bruk av mobiltelefon har en sammenheng med helseplager vil dette blant annet være et signal til mobiltelefonprodusentene om å endre konstruksjonen av framtidige telefoner.

Troverdighet
Allerede i dag er det kjent at plasseringen av antenne har stor betydning for hvordan hodet tar opp energien som sendes ut.

– En av årsakene til at vi ikke har gått til produsentene for å be om penger til undersøkelsen er at vi ikke ønsker å svekke troverdigheten til resultatene, sier Gunnhild Oftedal, som er prosjektleder for den nye undersøkelsen samt forsker ved NTNU.

Ingen rangering
– Vi kommer ikke til å rangere ulike mobiltelefonmodeller. Jeg ser det som en fordel at de telefonene som ble brukt av personer i undersøkelsen stort sett er ute av markedet. Det fører til at det blir mindre press på oss for å peke ut verstingene, fortsetter Oftedal.

– Det kunne lett dreie fokus vekk fra poenget å se hvorvidt det er noen sammenheng mellom radiobølger og helseplager generelt. Det kan få betydning for framtidige mobiltelefonmodeller, men vil også ha overføringsverdi når det gjelder radiobølger fra andre kilder.

Annonse