Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Peker ikke ut verstingene

OSLO: Forskerne som deltar i den nye undersøkelsen som skal finne en sammenheng mellom radiobølger og helseplager kommer ikke til å navngi de verste mobiltelefonene på markedet, selv om det påvises en sammenheng.

Dersom det påvises at bruk av mobiltelefon har en sammenheng med helseplager vil dette blant annet være et signal til mobiltelefonprodusentene om å endre konstruksjonen av framtidige telefoner.

Troverdighet
Allerede i dag er det kjent at plasseringen av antenne har stor betydning for hvordan hodet tar opp energien som sendes ut.

– En av årsakene til at vi ikke har gått til produsentene for å be om penger til undersøkelsen er at vi ikke ønsker å svekke troverdigheten til resultatene, sier Gunnhild Oftedal, som er prosjektleder for den nye undersøkelsen samt forsker ved NTNU.

Ingen rangering
– Vi kommer ikke til å rangere ulike mobiltelefonmodeller. Jeg ser det som en fordel at de telefonene som ble brukt av personer i undersøkelsen stort sett er ute av markedet. Det fører til at det blir mindre press på oss for å peke ut verstingene, fortsetter Oftedal.

– Det kunne lett dreie fokus vekk fra poenget å se hvorvidt det er noen sammenheng mellom radiobølger og helseplager generelt. Det kan få betydning for framtidige mobiltelefonmodeller, men vil også ha overføringsverdi når det gjelder radiobølger fra andre kilder.
Stikkord: Mobil