Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Markedet for Mobil-PC modnes

Houston: Er markedet for mobil-PC i ferd med å bli voksent? Undersøkelser kan antyde dette. Det nye i år er at stadig flere mener at lav totalkostnad er viktig. For 21% av brukerne er imidlertid maskinens totalkvalitet det viktigste.

– Tidligere var ytelsen det aller viktigste for brukerne, sier Vice President Chet Pribonic i Compaq. – Nå ser vi imidlertid at bare 7 prosent er opptatt av å ha den raskeste PCen med den største harddisken og mest mulig RAM. For bare et år siden var 13 prosent mest opptatt av maskinens ytelse.

Totalkostnad
– Det som nå teller, er at maskinen fungerer, at produsenten er leveringsdyktig og at service og support holder mål.

– Men det nye i årets undersøkelse er at 15 % av brukerne mener at lav totalkost er det viktigste. Dette elementet er blant de 5 viktigste, og vi regner med at den antakelig vil stige enda et hakk eller to høyere i de neste par årene.

Måler kundetilfredshet
Customer Satisfaction Index, som er navnet på Compaqs undersøkelse av kundetilfredsheten, gjennomføres to ganger i året. Til sammen stilles omtrent åtti spørsmål om kundens valg og bruk av PC.

– Det er vår oppfatning at kunden er blitt mer sofistikert de siste årene. Mange bedrifter forstår ar det ikke bare er innkjøpsprisen som teller, men alle kostnader i hele maskinens levetid, sier Pribonic.

Raskere og mindre
Nå betyr ikke alt dette snakket om produktkvalitet og -kostnad at Compaq har glemt at ytelse er viktig. Utviklingen går sin gang, og selskapet regner med at allerede neste års laptop vil være vesentlig annerledes enn dagens modell.

– I dag er standardskjermen på en mobil-PC 13,3 tommer stor og har en oppløsning på 1024×768 punkter.

– Neste år vil disse skjermene være 14-15 tommer store og ha en oppløsning på 1280×1024 punkter. Personlig tror jeg at fjorten tommer kommer til å dominere, siden 15 tommer blir for stort, ganske enkelt, hevder Pribonic.

Nye teknologier
Andre ting i vente: At kapasiteten på harddisken øker fra dagens 6-8 Gigabytes til 16 Gb. Maskinene kommer med ISDN- og ADSL-tilkobling i tillegg til dagens modem. DVD og DVD RAM blir tilgjengelig og at man får Lithium polymer-batterier som alternativ til dagens Lithium Ion.

– Varianten med Polymer gir ikke noe fortrinn når det gjelder maskinens vekt, sier Pribonic. – Det er imidlertid en teknologi som ikke er bundet til gamle dagers batteriform, slik at ingeniørene får mye større frihet når de skal designe maskinen.

Vekten slankes
Vekt er ikke den minst viktige detaljen når man skal vurdere bærbare maskiner. Pribonic mener at vi i løpet av det neste året vil se en rekke «mini-modeller».

– Neste år vil halvannet kilo være helt vanlig for de letteste modellene, mens vi vil være nede i en kilo året etter, mener han. – Dette betyr at de «ordentlige» PCene vil nærme seg Windows CE-markedet, samtidig som Microsofts Jupiter-prosjekt, som skal resultere i CE 3.0, gir mulighet for større maskiner. De to standardene vil altså nærme seg, med tilstedeværelsen av harddisk som den eneste forskjellen.

– Men personlig er jeg helt klar: Jeg vil mye heller ha en ordentlig maskin med fulle funksjoner. For meg er CE et tilleggsprodukt, sier Compaqs Chet Pribonic.