Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Omstilling går på helsa løs

OSLO: Folk i telekom- og IT-bransjen er for øyeblikket hardest rammet av psykiske problemer etter omstillinger og oppsigelser. Dette hevder arbeidspsykolog Odd Hellesøy (bildet), som har arbeidet med omstillingsprosesser de siste 12 år.

Hellesøy, Kjell
– Slitasjeeffektene på den enkelte ansatte, som vi fagfolk snakker om, er nå svært merkbare i IT-bransjen. Teknologiutviklingen går så fort at menneskene ikke klarer å følge med. Dermed blir de overtallige og må byttes ut. Dette skaper i mange tilfeller engstelse og stressfaktorer for de som kan bli utsatt for omstillingsspøkelset, for å si det litt folkelig, sier Hellesøy.

Bryr seg ikke om mennesket
– Problemene innenfor telekom- og resten av IT-bransjen er at de har vært for opptatt av teknologi og for lite opptatt av mennesket i omstillingsprosessene, forteller Hellesøy.

Spesielt kom dette til syne etter at Telenor kvittet seg med nesten 5.000 ansatte via selskapet Telenor Nye Muligheter (TNM). Det finnes både gode og svært dårlige eksempler på suksesser og fiaskoer i forbindelse med TNM-omstillingen, fortsetter han.

Tar ikke lærdom
Arbeidspsykologen er forundret over at store selskaper innen næringslivet ikke synes å ta lærdom av sine feil i forbindelse med behandlingen av mennesker som skal bli eller er blitt sagt opp:

– Et selskap som i dag er inne i en kraftig omstillingsprosess vil nesten garantert oppleve det samme om fire – fem år. Men det virker ikke som sjefene rundt omkring i Norge forbereder seg godt nok på dette.

– Generelt kan jeg si at tonen i arbeidslivet har blitt tøffere de siste årene. Derfor bruker enkelte bedrifter og sjefer svært ufine midler for å bli kvitt ansatte. Med litt smidighet og sunt bondevett hadde prosessen gått langt bedre, sier Hellesøy.

Tar det tungt
Han sier det ofte er verst for folk i femtiårene å skaffe seg nytt arbeid. Disse gruppene tar det også tyngst når de blir sagt opp. De kan lett få depresjoner og andre psykiske lidelser som yngre folk kanskje ville klart å mestre.

– I likhet med all håndtering av mennesker er det store forskjeller på den enkelte ansattes psyke og hvordan personen har blitt behandlet av ledelsen. I alle fall må sjefer unngå at nedskjæringer gir skadelege psykososiale virkninger.

– Jeg vet at også unge folk har fått trusler om vold og er blitt regelrett trakassert dersom de ikke er med på oppsigelsesløpet som ledelsen har lagt opp til. Mitt enkle råd er da å oppsøke profesjonell hjelp eller få støtte av personer du stoler på i slike tilfeller. Man bør uansett ikke stå alene dersom en oppsigelsesprosess er truende, sier Hellesøy.

Spesialist
Hellesøy har arbeidet som psykolog siden 1975, men spesialiserte seg for 12 år siden på store omstillingsprosesser i bedrifter og organisasjoner.

I tillegg til å ha egne pasienter og bistå store omstillingsprosjekter, forsker også Hellesøy på omstillingsprosesser og driver med foredragsvirksomhet om emnet.

Stikkord: Mobil