Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Internett på ny gigantkabel

OSLO: Høsten 1996 ble det lagt ut en kabel etter TAT-systemet mellom Europa og USA. Nå er det bestemt at det skal legges en ny kabel med 64 ganger kapasiteten, og den skal være i drift i løpet av år 2000. Telia blir en av eierne.

Telia kommer til å sette opp en egen kabelstasjon som kobles direkte til deres danske transmisjonsnett.

Viktig i Danmark
Blaaberg på Jyllands vestkyst kommer til å bli ett av de viktigste knutepunktene for den nye kabelen som vil bli trukket mellom Europa og USA.

De andre knutepunktene blir i New Jersey, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Nederland.

Satser i Norden
– Engasjementet i TAT-14 støtter to av Telias viktigste forretningsområder, Internett, samt utviklingen av hjemmemarkedet i Norden og Østersjøområdet, sier Stanley Neijd, som har ansvaret for Telias deltakelse i TAT-14.

I en melding fra Telia sier han at selskapet fortsatt vil spille en viktig rolle for tele- og IT-trafikken mellom Europa og USA, og også vil være en stimulans for fortsatt utbygging av telenettet i Nord Europa.

Venter vekst
Telenor vil også dra nytte av den nye kabelen.
– Økt bruk av Internett gjør det nødvendig med større kapasitet. Vi har kjøpt oss inn i denne kabelen for å møte forventet vekst, sier informasjonssjef Fredrik Grindland i Telenor International.

80 prosent av kabelens kapasitet vil bli brukt til Internett og multimedia. Kapasiteten tilsvarer samtidig overførsel av 7.7 millioner telefonsamtaler.

Samarbeider
Mer enn 50 teleoperatører har gått sammen i et konsortium som står bak den nye kabelen. Prisen for hele prosjektet er beregnet til å bli 1,5 milliarder dollar, eller omlag 11 milliarder norske kroner.

Kabelen blir omlag 2000 kilometer lang og vil bruke siste teknologi i SDH (Synchronous Digital Hierarchy og WDN (Wavelength Division Multiplexing). Den består av fire par med optisk fiberkabel.