Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ericsson satser trådløst

OSLO: Telecom-leverandøren Ericsson kaster seg nå inn på markedet for trådløse nettverk. – Trådløs datakommunikasjon er ett av våre prioriterte områder, sier Ericssons konsernsjef Sven-Christer Nilsson (bildet).

Nilsson, Sven-Christer
For å komme raskt i gang har Ericsson inngått et samarbeid med israelske BreezCOM. Ericsson tar de trådløse produktene fra denne veletablerte leverandøren av trådløs datakommunikasjon og legger til sin egenutviklede sikkerhetsprogramvare, basert på standarden IP Security protocol (Ipsec).

Sikker tunnel gjennom nettet
Sikkerhet har vært ett av de viktigste hindre for trådløse lokalnettverk, i tillegg til lav overføringskapasitet. Ericsson beskriver i en pressemelding sin sikkerhetsløsning som en intern «brannmur».

Denne benytter IPsec, en standardisert metode som benytter kryptering for å skape en sikker «tunnel» fram til den valgte mottakeren.

Bør brukes på flyplasser
BreezeCOMs produkter støtter IEEE-standarden 802.11 for trådløse nettverk. Ericsson regner med å ha sin familie av trådløse produkter klare mot slutten av 1998.

Målgruppen er private bedrifter og organisasjoner, men det forventes også at steder som flyplasser vil se nytte i å tilby trådløse datanett til sine brukere.

Mobil datakommunikasjon
Det er utviklingen i retning av stadig mer mobil datakommunikasjon som gjør at Ericsson nå satser på trådløse nettverk.

Standardiseringen på området gjør dessuten at ulike produkter kan snakke med hverandre i en grad som ikke tidligere har vært mulig. Dette gir tradisjonelt et langt større tilbud av produkter og lavere priser.

Neste generasjon på vei
Ericsson jobber også aktivt med standardisering av neste generasjons trådløse nettverk, kalt Hiperlan/2. Dette nettverket arbeider på frekvensen 5 GHz, som forventes å bli den globale frekvensen for trådløse nettverk.

Den nye generasjonen vil ha en overføringskapasitet på mellom 20 og 25 megabit per sekund, i motsetning til 1-10 megabit/s med dagens standard som opererer på 2,5 GHz.