Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny trådløs konkurrent

OSLO: Vårens handlerunde blant interessante teknologiselskaper har nå gitt Bay Networks to måter å gi folk trådløse nettverk på, men det spørs om ikke prisen er for høy.

Kjøpet av selskapet Netwave Technologies, der produktet Airsurfer var trekkplasteret for innkjøpsavdelingen i Bay, har født to produktfamilier, med de kjedelige navnene Baystack 650 og Baystack 660. Dette er Airsurfer-produktene fra Netwave, malt i Bays farger og tilpasset deres øvrige produkter.

Umulig å avlytte
Produktfamilien består av en basestasjon og PCMCIA-kort til den bærbare PCen. Løsningen gir et trådløst nettverk med en overføringshastighet på mellom 1 og nesten 10 megabit per sekund.

Baystack 650-familien benytter frekvenshopping, det vil si at den bytter sendefrekvens 100 ganger hvert sekund. Dette gjør det nesten umulig å avlytte, men prisen er en hastighet på 1 megabit/s. Dette kan riktignok økes ved å sette inn flere basestasjoner, som har roamingfunksjoner, omtrent som GSM-telefoner.

Den andre nykommeren i Bays produktspekter er 660, som ikke benytter frekvenshopping, men som gir to megabit/s. Denne kan ikke like lett øke ytelsen.

Dyrere enn konkurrentene
Og hva vil dette koste? Prisen for basestasjonen, som skal inn i en hub eller svitsj, koster mellom 10 og 12.000 kroner, mens PCMCIA-kortet vil koste om lag 3.500 kroner.

Til sammenligning koster basestasjonen til konkurrenten RadioLAN om lag 9000 kroner og PCMCIA-kortet 4000 kroner. Forskjellen mellom disse to produktene er blant annet at RadioLAN gir 10 megabit/s til hver av de tilknyttede brukerne. Samtidig må ei antenne klistres fast til PCen. Bays PCMCIA-kort inneholder antenne. Den stikker bare litt ut fra porten den er satt inn i.

Viktig standard
– Jeg mener det er viktig at Baystack 650 og 660-familien støtter IEEE 802.11, en standard som vi tror vil bli like viktig som ethernett-standarden har vært, sier Knut Arne Nygård i Bay Networks Norge.

Han forteller at rekkevidden til utstyret fra Bay er på 75-100 meter innendørs i typiske kontorlokaler, mens de i åpne områder kan komme opp mot 600 meter. Faktisk er det testet på 1000 meter, men da blir det også avhengig av vær- og føreforhold.