Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Deppe-tull om Internett

KOMMENTAR: Føler du deg dårlig til sinns eller depressiv? En amerikansk undersøkelse hevder at man blir depressiv av Internett-bruk. Svada, mener fagredaktør Trond Heggelund (bildet) i internettavisa Telecom.

Heggelund, Trond
Søndag kveld ble jeg oppringt av en journalist i VG som ville ha hjelp, og mulige kommentarer til en artikkel om at «internettbruk gjør folk depressive». – Du eller andre som jobber med Internett i Norge kan vel underbygge denne påstanden, spurte journalisten.

Ingen psykiske lidelser
Jeg sa at jeg ikke kjente meg igjen i hans beskrivelse av Internett og påfølgende negative psykiske lidelser. Heller tvert i mot, har jeg til nå enfoldig trodd at Internett bedrer folks psykiske helse. Spesielt personer som er ensomme og som via Internett får kontakt med andre mennesker.

I følge undersøkelsen kan noen få timers bruk av Internett føre til at folk føler seg nedbrutte og isolerte, skriver VG mandag.

Bare svada
Selv bruker jeg Internett gjennom hele arbeidsdagen, pluss kanskje en time eller to på kvelden. I følge undersøkelsen er jeg dermed i en sterkt utsatt gruppe for depresjoner og det som verre er.

Via Internett har jeg fått kontakt med stadig flere mennesker som deler mine interesser og hobbyer. Dessuten utvider Internett stadig mitt eget kunnskapsnivå og dette gjør meg glad til sinns.

Høyere livskvalitet
På grunn av Internett og nyhetsagenter ser jeg mindre på TV, og får dermed mer tid til å pleie familie og venner.

I det hele tatt har jeg fått en høyere livskvalitet etter at jeg startet å bruke Internett som en supplerende kommunikasjonskal.

Kan oppstå problemer
Jeg tror det er først når Internett blir enerådene kommunikasjonskanal at folk kan få problemer med psykisk helse og trøbbel med familien på grunn av for mange timer foran dataskjermen.

Det er velkjent at stråling fra dataskjermer kan være fysisk skadelig, men forskere har ikke konkludert at dette har noen slags sammenheng med psykiske depresjoner.

Ingen faglig forklaring
Jeg merker meg at de amerikanske forskerne ikke har klart å komme med noen faglig, psykologisk forklaring på depresjonen etter bruk av Internett. Kanskje den rett og slett ikke finnes? De såkalte konklusjonene av undersøkelsen er kun synsing på høyt plan.

Inntil videre bruker jeg det «skadelige» Internettet som før. Jeg stoler ikke på den amerikanske undersøkelsen – den er rett og slett for lettbeint.