Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IP-trafikken øker voldsomt

STAVANGER: Datatrafikken vil utgjøre halvparten av trafikken i det norske telenettet til neste år. Internett-bruken utgjør allerede nå 15-20 prosent av aksesstrafikken.

Det var adm. dir. Oddvar Hesjedal i Telenor Forskning og Utvikling som hevdet dette på Telenors strategiske lederseminar i Stavanger torsdag.

Global standard
– Det er IP-standarden som har ført til den eksplosive veksten i datatrafikken på telenettet de siste årene. Dette fordi standardiseringen har skjedd på global basis, sa Hesjedal.

– IP-standarden gjør kommunikasjonen uavhengig av tid, sted og medium. Alt som er tilkoplet elektrisitet kan kommunisere med «hele verden». IP vil derfor bli den foretrukne bærer av all informasjon i framtida, mente Hesjedal.

Taletelefoni på 2%
– I USA vil datatrafikken overgå taletrafikken i nettet allerede i år. Om få år vil den tradisjonelle telefonien utgjøre mindre enn ti prosent av den totale trafikken. Mange mener at den bare vil utgjøre to prosent, sa Hesjedal.

98 av 100 maskiner i nettet er nå PC-er. I framtiden vil IP-trafikken genereres av hvilke som helst maskiner, også av vanlige husholdningsapparater med kraftige prosessorer innebygget.