Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mye rør og lite tele

BERGEN: Årets ONS-messe åpnes i Stavanger klokka 14.00 tirsdag, en messe som henvender seg mot tradisjonell oljevirksomhet, men som bare i liten grad tar opp mulighetene til økonomiske gevinster gjennom data- og teleteknologi.

Betydelig potensiale
Lave oljepriser til tross. Oljebransjen har et betydelig potensiale for å øke inntektene sine. Økte investeringer i tele- og dataløsninger er én vei å gå for å øke lønnsomheten.

Slike løsninger kan bidra til å øke graden av fjernstyring av plattformene, med en tilsvarende reduksjon i mannskapsbehovet på sokkelen, i følge Kurt Kvennejorde, systemansvarlig for data- og telekommunikasjon i Saga Petroleum.

Mye rør
Av de 1.200 selskapene som stiller ut på den rekordstore Offshore Northern Sea (ONS) messen, er det likevel langt flere som viser pumper og rør enn som demonstrerer tele- og dataløsninger.

Av de mange foredragsholderne disse fire dagene, er det kun to som har IT-relaterte emner som tema.

Lite fokus på tele og data
Forholdet gjenspeiler seg blant de nominerte til årets ONS-pris for mest innovative løsning. Blant de syv finalistene var det ingen tele- og dataløsninger. Blant de 16 nominerte var det kun én. Totalt kom det inn 115 forslag.

Saga Petroleum og deres bransjeløsning, RigNet, for sanntids overføring av boredata fra plattformene til land, var den eneste blant de 16 nominerte til årets ONS-pris.

Samlet vurdering
– Det økonomiske innsparingspotensialet var et aspekt ved samtlige av de nominerte. Juryen har vurdert den økonomiske siden sammen med miljø, innovasjonshøyde og markedspotensiale. Det er den samlede vurderingen som avgjør, sier juryformann Erik Skaug, som til hverdags er områdedirektør for industri og energi i Norges Forskningsråd.

Store forskjeller
Juryformannen er ikke villig til å vurdere de ulike tele- og dataløsningene opp mot finalistene i årets prisutdeling.

– Det var store forskjeller på de foreslåtte IT-løsningene. Noen hadde lav innovasjonshøyde, og krevde nærmest bare programmeringskunnskaper, mens andre hadde et betydelig økonomisk potensiale, sier Skaug.
Stikkord: Mobil