Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Katastrofe for telekomfirma

BERGEN: Ledelsen i Nera la i dag fram et rekordunderskudd på 420 millioner kroner for første halvår. Resultatet er langt verre enn hva markedet hadde fryktet.

Da Neraledelsen i forrige uke ba om at selskapet måtte bli suspendert fra Oslo Børs, fryktet markedet et rekordunderskudd i størrelsesorden 50 – 100 millioner kroner. Ingen, selv ikke de verste kritikerne, hadde fantasi nok til å forutse hvor dyster situasjonen egentlig var.

Optimistisk regnskapsførsel
Dagens sjokktall viser at konsernet må ha drevet en optimistisk regnskapsførsel over flere år.

Av underskuddet på 420 millioner kroner, skriver 405 millioner kroner seg fra engangsposter, ekstraordinære nedskrivninger og restruktureringskostnader, i følge selskapets pressemelding.

Avskrivningene
De viktigste avskrivningene relaterer seg til fabrikkanlegget i Luton i england som Nera kjøpte for få år siden, til aksjeposter og til varelager.

Restruktureringskostnadene er i første rekke gjort i Nera Ltd i Storbritannia, og i forretningsområdene jordstasjoner, kommersielle kommunikasjonsløsninger, og kraftverkskommunikasjon.

Positivt driftsresultat
Situasjonen er likevel ikke helsvart. Markedet vil fortsatt ha Neras produkter. Konsernets driftsinntekter i første halvår utgjorde 1,4 milliarder kroner, en vekst på ti prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Et positivt driftsresultat på 14,1 millioner kroner i andre kvartal førte til at selskapets drift i første halvår gikk med et overskudd på 7,6 millioner kroner. I fjor hadde selskapet et overskudd på 50,5 millioner kroner.

Stikkord: Mobil