Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Raskest – PC eller Mac?

TELEGRAM:- PowerMac med G3 håndterer prosessorintensive applikasjoner raskere enn tilsvarende PC-er, men til vanlig bruk er PC-ene raskere, konkluderer testlaboratoriet NSTL i en fersk undersøkelse.

Apple har fått mye oppmerksomhet og velfortjent ros for sine PowerMac-er med 233, 266 og 300 MHz G3-prosessorer, og iMac med 233 MHz. Apple sier at en PowerMac G3/300 oppnår 10,2 i BYTEmark-testen, mens Pentium II 300 MHz får bare 4, 3 og er under halvparten så rask.

Lynrask prosessor, men…
Det uavhengige, amerikanske testlaboratoriet NSTL har nå testet både Mac og PC: – G3 er 10-30 prosent raskere enn P II med samme klokkehastighet, når den kjører svært prosessorintensive oppgaver, sier NSTL-sjefen Stephen Platt til nettpublikasjonen TechWeb.

– Men prosessorytelsen er bare delvis ansvarlig for systemytelsen. Brukerne vil neppe merke samme forbedring.

Like raskt med Photoshop
Når maskinene kjører Adobe Photoshop, som både drar veksler på prosessor, minne, harddisk og grafikksystem, hevder Apple at G3/266 er 33 prosent bedre enn 266 MHz P II. I NSTL-testen, var derimot Mac-en og Pentium-PC-en like raske. Når NSTL sammenliket med en PC med AMD K6-2-prosessor, var PowerMac-en med G3/300 MHz 5 prosent raskere.

PC raskest på kontoret
Da NSTL testet vanlige kontorapplikasjoner, som FileMaker Pro, Microsoft Word og Excel, viste imidlertid PC-ene seg å være langt raskere enn PowerMac-ene. PC-ene kunne rulle gjennom vinduer, og tegne tabeller og diagrammer over dobbelt så raskt som PowerMac.

Prosessoren er ikke alene
Til slike grafikkintensive funksjoner, hvor skjermbildene ofte må tegnes på nytt, er altså PC-ene raskere. I følge Platt skyldes det at Mac og PC bruker forskjellige grafikksystemer, og at grafikk og til dels også diskaksess kan være like viktig eller viktigere som prosessoren i daglig bruk.

Fra brukersynspunkt er ikke PowerMac med G3 så fantastisk mye bedre enn tilsvarende Pentium II-systemer, sier Stephen Platt til TechWeb.