Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Seks års fengsel for smugling?

TELEGRAM: Påtalemyndighetene i Gøteborg mener eieren av et norsk dataselskap har unndratt over 20 millioner kroner i skatter og avgifter. Han skal sammen med en svensk baker ha solgt minnebrikker svart for over 110 millioner kroner.

Svensk politi fikk mistanke da de oppdaget at millionene rullet inn på kontoen til en arbeidsledig svensk baker. Mannen, som er fra Gøteborg, gikk på et arbeidsmarkedskurs i data.

Forfalskete dokumenter
– Planen var å importere minnebrikker (RAM-brikker) med falske tolldokument for å slippe skatt og avgifter. Siden skulle brikkene selges, og det var ikke så nøye med bokføring og moms, sier Håkan Ekblom til Gõteborgsposten. Ekblom er aktor for det svenske Økokrim i saken.

I følge Ekblom skal en 41 år gammel mann av nordamerikansk opprinnelse, som drev et dataselskap i Norge, ha samarbeidet med en 28 år gammel mann fra Gøteborg. Svensken overtok formelt ledelsen for et selskap som ble opprettet. Ved minst 75 tilfeller skal det ha blitt innført dataminne uten at det ble betalt avgifter. Aktor hevder at dette har ført til at den svenske staten har tapt 22 millioner svenske kroner i skatter og avgifter.

Til Norge
Påtalemyndigheten mener at de to solgte databrikker for 117 millioner svenske kroner, hvor omlag 50 millioner skal ha gått til å betale leverandørene. Videre skal enda 50 millioner ha gått til det norske selskapet og 28-åringen fra Gøteborg skal ha fått fem millioner kroner.

Tilståelse
I følge anklageren har den svenske mannen tilstått skattesvindel og kjennskap til at tolldeklarasjonene var falske. Men 28-åringen mener at det var det norske selskapets ansvar at tolldokumentene stemte. Eieren av det norske dataselskapet nekter for alt.

Onsdag ble den svenske mannen tiltalt for skattesvindel, brudd på skatteloven og for ikke å ha ført regnskap. Begge ble også tiltalt for det som kalles grov varesmugling. Aktor Ekblom mener nordamerikaneren er hjernen bak det hele.

Streng straff
De tiltalte risikerer fengsel. Ved et liknende tilfelle i Stockholm ble en mann dømt til seks års fengsel for å ha solgt minnebrikker svart for en halv milliard svenske kroner. Han ble dømt for å ha unndratt den svenske staten omlag 100 millioner i skatter og avgifter.