Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Innrømmer hacking

OSLO: Telia har fått seg en tankevekker etter at 200.000 brukernavn og passord ble lagt ut på Internett etter at selskapet ble hacket.

Datasikkerhet
Selve hackingen har trolig skjedd så tidlig som på vårparten i år. Mest sannsynlig har inntrengeren funnet filen med informasjon på en maskin som lå på en server i Göteborg. Maskinen blir brukt av den kommunale voksenopplæringen i byen.

Ble liggende lenge
Men det var først natt til torsdag at informasjonen ble lagt ut på Internett. Der ble den liggende i flere timer, og ryktene om informasjonen spredde seg raskt.
Telia fikk lettere panikk da de fikk et tips om hva som hadde skjedd.

Midt på natten etablerte Telia en gruppe som begynte å jobbe med saken. Og etter en stund kunne teknikerne bekrefte at noen hadde vært inne i Telias system.

Protest
Årsaken til hacket skal være en protest mot Telias priser. Internettsiden med informasjonen startet da også med følgende setning:

Allt vi ville ha var internet till NORMAL taxa…

Deretter blir 192.177 passord og brukernavn ramset opp.

– Vi er skremt og faktisk ganske rystet. En liten del av disse brukernavnene og passordene fungerer, så det er klart vi ser alvorlig på dette, sier Ralf Arnestig til internettavisa Telecom. Arnestig er sjef for kundeforhold i Telia.

Gratis surf
I seks timer lå informasjonen lett tilgjengelig på Internett. Og i den perioden kunne man ringe opp en annens konto, under forutsetning av at man fant en konto der passordet var korrekt. Man kunne altså surfe gratis.

Arnestig bekrefter dette overfor internettavisa Telecom.

– Vi jobber nå med å finne ut hvilke kunder som har blitt utsatt og vi vil ta kontakt med disse. Ingen skal lide noe på grunn av dette, forsikrer Telia.