Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SETt i gang!

OSLO: Med den nye standarden for sikker handel, SET, skal kunder og butikker på Internett sikres trygge kjøp og salg. Teknikken er klar, men butikkene mangler.

Fellesdata er blitt den tiltrodde tredjepart som utsteder elektroniske sertifikater i Norge for SET-standarden. Måten denne sikringen av betalinger på nett virker på, er at verken kjøper eller selger får tilgang til hverandres kontonummer. Når bestillingen utføres sendes en forespørsel fra butikken til Fellesdata som videresender den til VISAs nett. VISA sjekker konto, reserverer beløpet og sender tilbake JA eller NEI til handelen. Kunden belastes når varen er sendt.

Begge parter sikres
– Et av de fine resultatene av handel med SET, er at kunden garantert får varen, mens butikken kan være sikker på å få pengene. Dette garanterer VISA, noe som gjør systemet unikt, sier produktansvarlig Kent Olaussen i Fellesdata.

Skjer automatisk
Kommunikasjonen mellom kundens PC og butikken foregår automatisk ved bestilling via et program som fungerer som lommebok. Da må kjøper først ha inngått en tilleggsavtale til sitt betalingskort og hentet sertifikatet fra Fellesdata via nettet.

– En kjekk tilleggsfunksjon er at du hele tiden vil ha full historikk over de kjøpene du har gjort via Internett, sier Olaussen og understreker at butikkene også må ha et sertifikat.

For få butikker
Neste skritt nå er å få flere butikker på nettet til å ta i bruk SET-standarden. Det er foreløpig svært få steder man kan handle sikkert. En av måtene Fellesdata vurderer for å få flere til å benytte mulighetene, er ved at de selv leier ut datakraften som skal til for å la butikkene outsource jobben med å behandle transaksjonene.

– Jeg tror vi vil oppleve at det dukker opp både etablerte butikker og helt nye på nettet. Etableringskostnadene er så lave at tradisjonelle butikker vil møte helt nye konkurrenter, tror Olaussen.