Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sparer millioner på e-handel

ASKIM: Kommuner i Norge kan spare enorme summer på innkjøp dersom de går over til elektronisk handel. Askim, den forholdsvis lille kommunen i Østfold, regner årlig med å spare 24 millioner kroner når handelssystemene er innført.

«Alle snakker om elektronisk handel – men det er få som gjør noe med det!»
– Dette poenget har hele tiden forundret meg og var utgangspunkt da jeg stilte en masse spørsmål på et seminar som konsulentselskapet HolteProsjekt arrangerte i fjor høst. En stund etter ble vi kontaktet av selskapet som ønsket at vi skulle være pilotkommune for avansert elektronisk handel i Norge. Opplegget skulle være basert på en felles innkjøpsordningen i kommunen, sier innkjøpsansvarlig og IT-ansvarlig Vegard Eliassen i Askim Kommune til Telecom Revy.

Forsøksprosjekt
Etter litt økonomisk drahjelp fra kommunen, samt aktiv medvirkning fra HolteProsjekt og IBM startet Eliassen opp et forsøksprosjekt i desember i fjor.

I likhet med de fleste andre kommuner i Norge har Askim hatt et mylder av forskjellige innkjøps- og fakturaordninger. Målsetningen har vært å sentralisere og forenkle innkjøpsordningene, samt redusere antall fakturaer som har kostet kommunen gjennom årene.

Prosjektet startet
Allerede har kommunen installert MAP som er et lettfattelig dataverktøy for anbudsdokumenter fra HolteProsjekt. Dersom forsøksprosjektet blir vellykket vil de dessuten anskaffe seg Purchase Point, som er en ny web-basert tjeneste for elektronisk handel, utviklet av IBM.

Sparer 24 mill. årlig
– Vi har allerede spart over 1,3 millioner kroner årlig gjennom volumrabatter, bonusordninger og kraftig reduksjon i antall fakturaer. I dag koster fakturabehandlingen mellom seks og 15 millioner kroner årlig, og jeg regner med at «fakturaprisen» kan reduseres med en million kroner i måneden. Dessuten vil vi spare det samme beløpet på å få bedre priser via innkjøpsordningen, sier Eliassen.

Årlig vil innsparingene bli på hele 24 millioner kroner. Til sammenligning kjøper Askim kommune årlig inn varer for mellom 50 til 60 millioner kroner, så det er klart at her er det mye å spare. Pengene kan benyttes til andre formål i kommunen, påpeker Eliassen.

Reduserer antall fakturaer
Antall fakturaer reduseres nemlig kraftig ved at kommunen nå ønsker å få samlefakturaer fra den enkelte leverandør når det nye systemet for elektronisk handel er på plass. Avgjørelse om dette vil etter det Telecom Revy erfarer bli tatt av kommunestyret senere i år.