Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Piratkopierer i protest

TELEGRAM: Norske skoleelever har lagt en lærebok ulovlig ut på Internett. Det Norske Samlaget hevder dette truer forlagenes økonomi og vil mandag avgjøre hvordan de skal stoppe piratkopieringen av ett av forlagets bøker.

At studenter og elever skriver referat av pensumbøker er ikke noe nytt. Heller ikke at disse referatene blir gjort tilgjengelig for andre over Internett. Men nå har en gruppe elever som kaller seg Elevgerilja’n lagt en bok i samfunnslære ut på nettet. Selvfølgelig uten tillatelse.

Målet for elevene er at skolbøker skal bli gratis for elever på videregående skole. Aksjonen for ikke støtte av forlagene.

Feil taper
– Dette er et klart angrep på på opphavsretten, og kan få økonomiske konsekvenser både for forfatter og forlag. Vi er ikke imot at elevene i videregående skole skal få gratis skolebøker, slik de har for eksempel i Sverige og Danmark, men det er jo ikke forlaget som skal betale for dette, sier forlagssjef Audun Heskestad i Samlaget til VG.

Tomme valgløfter
En ikke navngitt talsmann for Elevgerilja’n sier de er forbannet på politikere som under valgkampen sa de ville ha gratis skolebøker, og ikke har gjort noe med det.

Utgifter til skolebøker kan overstige 5.000 kroner per skoleår for elever i den videregående skole.