Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mer Telenor i Ungarn

OSLO: Telenor har kjøpt seg opp i Pannon GSM og har nå negativt flertall i selskapet, siden ungarsk selskapslovgivning setter grensen ved 25 prosent. Selger er Tele Danmark.

Tele Danmark er tvunget til å selge seg ned i den ungarske GSM-operatøren Pannon, etter at Ameritech fikk makten i det danske selskapet. Tele Danmark har nå solgt cirka 70 prosent av sin eierandel på 23,2 prosent. Kjøpere er de tre utenlandske eierne, PTT Nederland, finske Sonera og Telenor.

Ikke planlagt
– Vi hadde vel egentlig ikke tilstrebet å bli sittende med negativt flertall i selskapet, men jeg må innrømme at det passer bra når det først skjer, sier informasjonssjef Fredrik Grindland i Telenor International til Internettavisa Telecom.

Sett fra Telenors synspunkt er det ikke minst interessant å se at verdien av Telenors tidligere investeringer i selskapet på 285 millioner kroner dermed er mer enn femdoblet. De har nå en verdi på om lag 1500 millioner kroner. Telenor betaler omlag 400 millioner kroner for sin del av Tele Danmarks aksjer.

Akseptabel pris
– Da Tele Danmark la ut sine aksjer for salg til en akseptabel pris, ønsket vi å benytte vår forkjøpsrett, noe som passer godt inn i Telenors langsiktige strategi i Ungarn, sier Arve Johansen, administrerende direktør i Telenor International AS. – Denne transaksjonen viser potensialet for verdiskapning i Telenors internasjonale mobilaktiviteter, sier Johansen i en pressemelding fredag

God butikk
Engasjementet i Pannon har også vært god butikk for Tele Danmark. Selskapet hadde opprinnelig en eierandel på 18,62 prosent, som ble øket til 23,21 prosent høsten 1996. Nå selger selskapet 70 prosent av dette for 1100 millioner danske kroner, noe som gir en direkte skattefri inntekt på 1 milliard danske kroner.

Pannon GSM ble etablert i 1993 og åpnet mobilnettverket i mars 1994. Selskapet hadde 325.000 abonnenter ved utgangen av juni 1998. Dermed har Pannon nå 40 prosent av det ungarske mobilmarkedet. Pannon GSM har omlag 600 ansatte, og hadde en omsetning i 1997 på om lag 1200 millioner kroner og et overskudd på om lag 45 millioner kroner
Stikkord: Mobil