Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ericsson og Nokia krangler

OSLO: Ericsson og Nokia, som produserer mobiltelefoner, har havnet i strid om patenter med det amerikanske selskapet Qualcomm. På sikt kan dette koste milliarder i sviktende salg, skriver den svenske næringsavisen Affärsvärlden.

Ericsson og Nokia kan ha jublet for tidlig da deres felles forslag til ny teknisk standard for morgendagens mobiltelefoner ble valgt. Qualcomm foretrekker den alternative standarden Cdma 2000.

Ensidig
Qualcomm mener den internasjonale standardiseringskomiteen ETSI har gjort en dårlig jobb, og i praksis bare har studert grundig et felles forslag fra Ericsson og Nokia. Som en konsekvens vil ikke Qualcomm gi lisens på sine patenter, og tilgang til disse patentene vil være nødvendige for å lage en ny standard.

Seriøs diskusjon
– ETSI har hatt alle muligheter til å vurdere Cdma 2000, men de har vist liten interesse for forslag som avviker fra (Ericsson og Nokias) W-CDMA forslag, sier visepresident William Bold i Qualcomm.

– Flere steder i verden diskuteres det seriøst å kombinere de to, Cdma 2000 og W-CDMA, til en standard for neste generasjonen mobiltelefoner. Vi beklager at ETSI ikke har diskutert dette med andre standardiseringsorganer, sier Bold.

I følge det svenske telegrambyrået Direkt kan striden føre til forsinkelser i arbeidet om å innføre teknologiske standarder for 3dje generasjons mobiltelefoner.
Stikkord: Mobil