Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Internasjonalt pengesluk

OSLO: Telenor International er ikke den gullkalven adm. direktør Arve Johansen (bildet) hadde håpet på. Halvårsoverskuddet ble på fattige 10 millioner kroner, pga. tap på prosjektene Telenor Marlink og Comet Holding.

Johansen, Arve
Driftsresultatet på 10 mill. kroner er hele 119 millioner kroner lavere enn samme periode i fjor. Dette kom fram på en pressekonferanse hos Telenor torsdag formiddag.

Telenor International omsatte i første halvår for 2,091 millioner kroner. Dette er økning på 478 millioner kroner i forhold til samme periode i fjor.

Lys i tunnelen?
Lyspunktet til konsernsjef Hermansen og adm. direktør Johansen er satellittområdet (Telenor Satelitte Services) som eies av Telenor International. Satellittselskapet har det siste halvåret hatt økt kapasitet innen kringkasting (Thor II), samtidig som satellittbasert mobilkommunikasjon har hatt en god utvikling, viser halvårsregnskapet.

Telenor kan vise til volumøkning innen ordinær trafikk (telefoni) til og fra utlandet, men prisreduksjoner gjør at driftsinntektene ikke viser økning.

Store investeringer
Økt aktivitet, høyere investeringsnivå og sterkere konkurranse har medført en betydelig økning i driftskostnader, står det i halvårsmeldingen fra Telenor International.

Det er spesielt Telenor Marlink som har svidd av pengene til Telenor International. Marlink, som leverer kommunikasjons- og elektroniske handelsløsninger til den internasjonale maritime bransje, begjærte oppbud i juli.

Stebarnet Marlink
Det er tidligere kjent at ledelsen i Telenor ønsker å videreføre driften i Marlink i en omstrukturert form. Regnskapsmessig underskudd i tilknyttede selskap har i første halvår økt med 359 millioner kroner til 473 millioner kroner i forhold til samme periode i fjor.

I følge halvårsmeldingen skyldes underskuddet flere mobiloperasjoner i utlandet som er i en oppstarts- eller tidlig driftsfase.

Ingen Comet-suksess
5. august skrev internettavisa Telecom at Telenor International har tapt hele 200 millioner på Comet Holdings personsøkerprosjekt i Øst-Europa. To år etter oppstarten blir selskapet nå avviklet.

I fjor ble underskuddet på hele 108 millioner kroner mens selskapet kun hadde 17,7 millioner kroner i driftsinntekter. Det er ukjent hvor mye dette tapssluket har rammet regnskapstallene til moderselskapet Telenor International i første halvår i år.

I halvårsmeldingen har Arve Johansen vært smart nok til å ikke nevne fiaskoen Comet Holding.

Viag og Connect har kostet
Det er verd å merke seg at Telenor-konsernets samlede utenlandsinvesteringer på to milliarder kroner har i første rekke gått til kjøp av eierandeler og innskudd i utenlandske mobilrelaterte virksomheter, som tyske Viag Interkom, østerrikske Connect Austria og ukrainske Kyivstar.

Stikkord: Mobil