Hopp til navigasjon Hopp til innhold

25 millioner for et navn

TELEGRAM: Onsdag opplyste Compaq at de endelig hadde fått kjøpt domenenavnet www.altavista.com. I følge flere kilder, betalte de 25 millioner kroner for navnet.

AltaVista
Da Compaq kjøpte Digital Equipment Corporation (DEC), overtok de også den berømte søkemaskinen AltaVista. Denne ble lansert i november 1995, opprinnelig for å demonstrere Digitals lynraske servere. Et lite problem for søkemotoren har imidlertid vært at man må bruke nettadressen www.altavista.digital.com for å komme dit.

Navnet er opptatt
Domenenavnet www.altavista.com var nemlig opptatt av AltaVista Technology Incorporated (ATI). Dette er et selskap som digitaliserer fotografier, for å legger de online. Jack Marshall, en av grunnleggerne, hadde registrert domenenavnet i 1994.

Digitals søkemaskin ble populær og Digital ba om å få overta navnet. Jack Marshall gikk med på å selge, mot å ha visse rettigheter til navnet fortsatt. På grunn av dette gikk Digital senere til søksmål mot Marshall.

Med gårsdagens avtale avsluttes endelig stridighetene, samtidig som Marshall relanserer sin tjeneste under et nytt navn.

Rådyrt merkenavn
Compaq betaler altså 25 millioner kroner for navnet. Domenenavn som folk gjenkjenner og husker er meget verdifulle. I mai i fjor kjøpte et amerikansk selskap domenenavnet www.business.com for 1,1 millioner kroner. Det var den gang det hittil dyreste domenenavnet. I 1996 betalte CNET (The Computer Network) 100000 kroner for navnet www.tv.com.