Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Venter på summetonen

OSLO: Sør-Amerika skriker etter mer og bedre telekom og etter krisen i Asia forventes det at kontinentet blir verdens raskest voksende telemarked. De store operatørene og utstyrsleverandørene i telebransjen har alt vendt nesen dit.

Det er dette markedet det norske konsulentselskapet Teleplan nå har fått en fot innenfor med 50 millioner kroners kontrakten med mobiloperatøren Corporacion Digitel fra Venezuela.

Norden i fokus
Sør-Amerika er det neste store kontinentet for mobilutbygging etter at Asia har sakket av på farten. I Brasil er historiens største privatiseringsprosess innen telekom gjennomført, og flere land vurderer større mobilutbygginger.

– Interessen for den europeiske mobilnettstandarden GSM er stor i regionen, noe som kan gi oppdrag til de dominerende nordiske aktørene Ericsson og Nokia, sier Teleplans regionansvarlige, Bjørn Taale Sandberg. Denne utviklingen markerer et historisk trendbrudd, fordi næringslivet i regionen i flere hundreår har vært sterkt dominert av nordamerikansk næringsliv.

Tredobling
Om vi ser på Sør-Amerika som en helhet, er det forventet at antallet som har mobiltelefon vil tredobles innen år 2001, fra 2,3 prosent til sju.

Landet med størst forventet mobiltelefontetthet i 2001 er Venezuela med ni prosent. Til sammenligning er mobiltettheten i Norge over 40 prosent. Den forventede veksten i Sør-Amerika er større enn den man ser for seg i alle andre kommende markeder – det vil si Øst-Europa, Asia og Afrika/Midtøsten.

Telefonidekningen i Venezuela er i likhet med resten av regionen svært lav. Kun 11,2 prosent av befolkningen har telefon og kun 4,9 prosent har mobiltelefon i landet.
Stikkord: Mobil