Annonse


Venter på summetonen

Det er dette markedet det norske konsulentselskapet Teleplan nå har fått en fot innenfor med 50 millioner kroners kontrakten med mobiloperatøren Corporacion Digitel fra Venezuela.

Norden i fokus
Sør-Amerika er det neste store kontinentet for mobilutbygging etter at Asia har sakket av på farten. I Brasil er historiens største privatiseringsprosess innen telekom gjennomført, og flere land vurderer større mobilutbygginger.

– Interessen for den europeiske mobilnettstandarden GSM er stor i regionen, noe som kan gi oppdrag til de dominerende nordiske aktørene Ericsson og Nokia, sier Teleplans regionansvarlige, Bjørn Taale Sandberg. Denne utviklingen markerer et historisk trendbrudd, fordi næringslivet i regionen i flere hundreår har vært sterkt dominert av nordamerikansk næringsliv.

Tredobling
Om vi ser på Sør-Amerika som en helhet, er det forventet at antallet som har mobiltelefon vil tredobles innen år 2001, fra 2,3 prosent til sju.

Annonse


Landet med størst forventet mobiltelefontetthet i 2001 er Venezuela med ni prosent. Til sammenligning er mobiltettheten i Norge over 40 prosent. Den forventede veksten i Sør-Amerika er større enn den man ser for seg i alle andre kommende markeder – det vil si Øst-Europa, Asia og Afrika/Midtøsten.

Telefonidekningen i Venezuela er i likhet med resten av regionen svært lav. Kun 11,2 prosent av befolkningen har telefon og kun 4,9 prosent har mobiltelefon i landet.

Annonse