Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Umulig å skaffe ingeniører

OSLO: Adm. direktør Asgeir Myhre (bildet) i det norske konsulentselskapet Teleplan sliter med å skaffe norske tele-ingeniører. – Det er så godt som umulig å få norske ingeniører for tiden, sier han.

MYHRE, ASGEIR
Teleplan, som har virksomhet i 17 land rundt om på kloden, har i lang tid vært henvist til å hente deler av den høyt kvalifiserte arbeidskraften fra hele verden.

– Våre konsulenter har om lag 15 års erfaring etter høyskoler og universiteter. Slik erfaring er det ikke lett å få tak i her hjemme for tiden. Heller ikke i Europa for øvrig. Vi har hatt inne stillingsannonser i ulike medier i hele Vest-Europa det siste halvåret med magert resultat, sier Myhre og legger til at selskapet har hatt mer hell med seg når de har gått ut i New Zealand og Australia.

Folk fra hele verden
Myhre sier at selskapets prosjekter i Asia og Midtøsten har fått fagfolk relativt raskt, men da er ingeniører fra hele verden engasjert. I Sør-Amerika, der Teleplan har fått en 50 millioner kroners kontrakt med en av de tre mobiloperatørene i Venezuela, ser det imidlertid lysere ut. (se egne artikler)

– Det er ofte vanskelig å få fagfolk til å reise til mindre attraktive deler av verden, selv om lønna er høyere. Det ser nå ut til at det er mer populært blant norske ingeniører å reise til Sør-Amerika enn andre steder. Her har vi merket en betydelig interesse, sier Myhre.

Kunnskapsoverføring
I mobilprosjektet i Venezuela er det ikke noe krav om å benytte lokale ingeniører, men kunnskapsoverføring er ofte et poeng i prosjektene Teleplan jobber med. I et prosjekt selskapet hadde i Thailand var det et viktig poeng i kontrakten å lære opp og benytte lokale ingeniører.

– I Venezuela er det mange dyktige teleingeniører. Problemet deres er at de er svært innrettet mot nordamerikansk teknologi. Når det gjelder GSM har de ingen erfaring. Dette er årsaken til at vi er inne i bildet. Det ligger også noe opplæring i vår jobb i Venezuela, sier Myhre.

Teleplan AS i Norge har 160 fast ansatte. En del av dem er avgitt til prosjekter i Asia og Midtøsten. I arbeidet med prosjekter ansettes folk for den konkrete jobben, slik at Teleplan totalt engasjerer litt over 600 ingeniører.
Stikkord: Mobil