Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EU og USA enige om Internett

OSLO: Etter nesten åtte måneders transatlantiske diskusjoner er det nå enighet mellom EU-kommisjonen og den amerikanske regjeringen om hvordan Internett-adresser skal fordeles og styres i fremtiden.

Kommisjonen uttalte onsdag at den ønsker velkommen de reviderte, amerikanske forslagene som ble publisert i en hvitbok i juni. I februar var kommisjonen svært kritisk til forslagene som kom frem i den såkalte grønnboken som ble publisert i Washington i januar.

Liten tid
“Den amerikanske regjering har akseptert mange av de anmerkningene og kritiske bemerkningene som det ble gitt uttrykk for i EUs svar”, sa kommisjonen i en pressemelding. I tiden fremover vil kommisjonen arbeide med å få næringslivet i Europa til å definere medlemskapsregler i og rollen til den nye, nonprofit-organisasjonen som i følge det siste amerikanske forslaget skal overta administrasjonen av domenenavn 30. september i år. Kommisjonen innrømmer at tidsfristene er meget stramme, og at den derfor vil bidra til å skape enighet om nye domenenavn på topp-nivå. Men meningen er at Internett-miljøene selv skal avgjøre dette, blant annet på en konferanse som arrangeres av Internet Society i Geneve denne uken.

Fingrene fra fatet
Men EU-kommisjonen gjør det helt klart at såvel kommisjonen som de 15 medlemsstatene skal holde fingrene fra fatet når det gjelder styringen av Internett. “Rollen til offentlige myndigheter i forhold til langsiktig styring og strukturering av Internett, vil først og være som viktige Internett-brukere og tilbydere av informasjon og tjenester til offentligheten,” mener EU-kommisjonen.