Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IBM holder koken – så vidt

OSLO: IBM omsatte i 2. kvartal for 370 milliarder kroner mindre i samme periode i fjor. Men selv om ”Store Blå” reduserte omsetningen med 0,3 prosent, klarte selskapet en ørliten vekst på 0,4 prosent.

Toppsjef Louis V. Gerstner i IBM hevder i en pressemelding at verdens største dataselskap klarer seg bra tross tre formidable utfordringer: Økt press fra økt konkurrenter, lavere priser på tjenermaskiner og Asia-krisa.

Konsulent-vekst
Veksten innen IBM er størst for de globale konsulenttjenestene, som i siste kvartal hadde en økt omsetning på 21,5 prosent i forhold til i fjor.

Den tøffeste arenaen er maskinvare, der IBM i 2. kvartal reduserte omsetningen med 12,7 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Aksjen steg
Fortjenesten per aksje var på 11,32 kroner, noe svakere en markedet hadde forventet, i følge Finansavisen.
Men likevel steg aksjekursen med seks prosent i går. Mye på grunn av de gode resultatene for konsulenttjenester og programvare.

Bedre tider?
– Når vi ser framover, føler vi oss trygge på våre vekstområder. Samtidig tror vi at de nevnte problemområdene vil begynne å vise forbedringer i løpet av året, sier Gerstner.

IBMs toppsjef viser blant annet til lavere lagerhold av PCer og nye tjenerprodukter.

Akseptabelt kvartal
Selskapets totale omsetning for 2. kvartal sank fra 142,37 milliarder kroner i fjor til 142,0 milliarder kroner i år. For samme periode økte derimot resultatet med fire prosent: Fra 10,91 milliarder kroner til 10,95 milliarder kroner.

Svakt halvår
Ser man på halvårstallen er de noe mindre pene.

Resultatet de seks siste månedene sank med 5,8 prosent, selv om omsetningen økte i samme periode med 0,7 prosent.