Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apenes støtter hackere

TELEGRAM: Datatilsynets direktør Georg Apenes (bildet) mener datahackerne er til ”gavn og glede for datasikkerheten”. Kontor- og Datateknisk Landsforening (KDL) tror Apenes må ha fått solstikk.

Apenes, Georg
– Datahackerne gjør en viktig innsats for datasikkerheten, personvernet og storsamfunnet, hevder Datatilsynets direktør i et intervju med Dagens Næringsliv.

Solstikk?
– Apenes har kommet med en del merkelige utspill i det siste. Jeg forstår ikke hvordan han kan ha fått solstikk i dette gråværet, sier generalsekretær per Morten Hoff i KDL.

Gir utgifter
Hoff peker på en rapport KDL utarbeidet sammen med datasikkerhetssystemet Norman Data Defense der man viste til at hackerne hadde gjort skade for nærme 1 milliard kroner i Norge, Sverige og Danmark.

Begrunner
Bakgrunnen for utspillet fra Georg Apenes er at Økokrim i forrige uke tok ut tiltale mot en 17-årig hacker fra Klepp på Jæren, etter at han skrøt av sine ferdigheter til en politispaner på nettet.

– En hel milliardindustri forteller at den selger oss sikkerhet, og så kommer det noen små guttehvalper i ungdomsskolen og viser at systemene kanskje ikke er så sikre. Dette synes jeg er morsomt, sier Datatilsynets direktør.

Ikke skade?
Apenes hever den typiske hackeren ikke er ute etter å utrette skade.

– Det er ikke sikkert at hacking er det verste som skjer samfunnet av sivil ulydighet, sier direktøren.

Jeg har selv fått stjålet biler, og jeg er jo ikke kjempeglad i biltyver av den grunn. Datahackerne gjør akkurat det samme: De bryter seg inn på andres eiendom, sier KDLs generalsekretær i en kommentar.