Hopp til navigasjon Hopp til innhold

GSM-Internett innen et år?

OSLO: Vil du surfe på Internett med mobiltelefonen? Det kan bli en realitet innen et år dersom Telenor lykkes med å ta i bruk Wireless Application Protocol (WAP).

deskill.
Telenor ønsker å ta i bruk WAP som et tilbud til sine kunder. Dette går frem av en anbudsinnbydelse som nå ligger ute i EØS-systemet. WAP er teknologien som skal gjøre det enklere for mobiltelefonbrukere bruke Internett.

Fersk teknologi
– WAP er fremdeles en meget fersk teknologi, sier Oddbjørn Rabben i Telenor Mobil til Telecom Revy.
– Derfor vil vi først se på svarene vi får på vår forespørsel før vi bestemmer hvilken form og hvilket omfang dette tilbudet vil få i første omgang.

Snart?
Men dere satser på å være raskt på banen?

– I anbudsinnbydelsen antyder vi jo leveranse allerede i år – og det sier vel sitt om hvilke tidsrammer vi opererer innenfor. Men det er som sagt for tidlig å si nøyaktig hva vårt tilbud til kundene kommer til å omfatte, sier Rabben.

Det er et komplett WAP-oppsett Telenor Mobil nå ønsker å kjøpe, inkludert det som er nødvendig for å sette opp egne og 3. parts applikasjoner. Det siste vil innebære at også uavhengige tjenesteleverandører kan tilby Internett-tjenester til Telenor Mobils kunder. Men omfanget er ennå ikke kjent.

Felles standard
WAP er felles standard utviklet av en rekke mobilleverandører. Målet er et felles format for Internett-overføring til mobiltelefoner, slik at det for eksempel ikke blir nødvendig å tilpasse Internett-sidene til hver enkel mobiltelefons skjerm.

Flere leverandører
Teknologien er basert på HDML (Handheld Device Markup Language) en variant av Internettverdenens HTML-standard. En rekke leverandører er i ferd med å utvikle og lansere såkalte smarte mobiltelefoner tilpasset WAP, men man må i tillegg ha et tjenestetilbud fra mobiloperatørene for at det skal bli mening i det hele.
Stikkord: Mobil