Fossen, Håvard 98

Annonse


Teleselskapene med lua i hånda

Fossen, Håvard 98Samtrafikkforhandlinger er uhyre kompliserte, og vi skal ikke forsøke engang å gi innsyn i detaljene. Det er heller ikke nødvendig.

I praksis er det snakk om å sette innkjøpsprisen på tellerskritt for Telenors konkurrenter. Altså bestemme lønnsomheten deres og dermed avgjøre om Telenor skal få noen konkurrenter på privatmarkedet i det hele tatt.

Uten konkurranse
Fast-telefoni i Norge vil ikke bli lønnsomt – for andre enn Telenor – før prefiksene er borte og samtrafikkprisene er redusert. Dette er i hvert fall Telias konklusjon så langt. Telia har foreløpig trukket seg fra markedet for fast-telefoni for privatkunder, og NetCom følger Telias erfaringer nøye og venter med sin tilsvarende satsing.

Per i dag er det derfor ingen reel konkurransesituasjon i telemarkedet, bortsett på nisjeområder som utenlandstelefoni. For teleoperatørene er marginalene på fast telefoni for små til at det er mulig å tjene penger i forhold til de store investeringene i kontaktpunkter og nettverk.

Annonse


Når privatkundene, som tross alt utgjør det store volumet i dette markedet, heller ikke i særlig grad bruker prefiks, er det grunn til å konkludere med at Telenor holder fast ved sitt monopol.

Forhandlinger mellom ulike parter
Denne interessekonflikten forsøkes løst gjennom forhandlinger mellom konkurrenter. Det eneste presset Telenor har på seg, er frykt for politisk inngripen om de blir for grådige.

I dag er Post og Teletilsynet megler og fungerer som et slags ”voldgiftsorgan” om partene ikke blir enige. Post og Teletilsynet er imidlertid underlagt Samferdselsdepartementet, og er dermed populært sagt en søsterbedrift til Telenor. Dette er mildest talt ikke nødvendigvis det beste utgangspunkt for å bli sett på som en nøytral mekler.

Det foreligger i dag en rapport som tar for seg forholdet mellom Konkurransetilsynet og Post og Teletilsynet. Rapporten, som er omtalt spesielt et annet sted i Internettavisen Telecom, ser ikke ut til å løse den uklare og uoversiktlige arbeidsfordelingen mellom de to sentrale tilsynene.

Vakthunder må til
Med Telenor som den dominerende aktøren i det norske telemarkedet i mange år framover, bør rollene klargjøres, slik at deres monopol-baserte markedsmakt oppveies av fungerende og våkne vaktbikkjer.

Annonse