hurtigtog

Annonse


Mobilfrie tog i England

hurtigtogDet privatiserte Chiltern Line har fått konsesjon på å kjøre passasjertog mellom London og Birmingham. For å gjøre togene mer attraktive, har selskapet innført en mobiltelefon-fri vogn i hvert togsett. Og for å sikre at forbudet faktisk overholdes, har selskapet gjort det umulig å sende eller motta radiosignaler fra vognen.

”Gauss lov”
Det hele skal skje ved at man utnytter det elektronikk-interesserte kjenner som Faradays bur. Det var i forrige århundre at Michael Faraday oppdaget at det ikke finnes noen elektrostatisk spenning inne i en leder, noe som igjen kan tilbakeføres til Gauss’ lov, også den fra 1800-tallet. I praksis betyr dette at radioer og mobiltelefoner blir tause når de befinner seg på innsiden av et Faraday-bur.

Ønske fra reisende
Nå vil Chiltern Line utstyre vognens vinduer og dører med glass som er forsterket med metall. Sammen med metallet i vognens vegger, gulv og tak blir resultatet et Faraday-bur. Passasjerene vil kunne se ut gjennom vinduene, men radiobølgene kommer ikke gjennom.

I følge togselskapet var det passasjerene selv som ønsket slike vogner. I en markedsundersøkelse ga de uttrykk for at bedre seter og mer plass til bagasje var viktig, sammen med “pene tepper på gulvene”. Men ønsket om mobiltelefonifrie togreiser rangerte også høyt, så i september blir de nye vognene tatt i bruk.

Annonse