Annonse


Risikerer million-erstatninger

Ingen har oversikt over hvor mange av disse maskinene det er som ikke vil takle overgangen uten problemer.
– Ansvaret for at disse maskinene takler en overgang til neste årtusen ligger hos selgerne, i følge direktør Per Anders Stalheim i Forbrukerrådet
– KDL er av den oppfatning av at dersom du kjøper en datamaskin i dag er det helt soleklart at den skal klare overgangen til År 2000 problemfritt, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Kjøpsloven
Både bedrifter og privatkunder kan forlange at den PCen de kjøper i dag raskt og lett skal kunne oppgraderes for å klare en problemfri overgang til neste årtusen. Og om den ikke gjør det har selgeren opplysningsplikt om feilen. Men det er uenighet om hvor langt tilbake selgerne vil være forpliktet til å reparere PCer uten omkostning for kunden.

Det er nylig falt en dom i Høyesterett som drastisk har utvidet ansvarsområdet for selgere av elektronikk. I utgangspunktet er det selger som får ansvar får utbedring dersom elektronikken svikter.
– Vi er temmelig sikre at alle datamaskiner som er kjøpt etter 95 blir omfattet av Kjøpslovens garantier, sier direktør Per Anders Stalheim i Forbrukerrådet.

Krav til kjøperne
– Vil ikke være ubetinget enige når det gjelder fem år gamle maskiner. Det er umulig å si noe konkret om dette. Men så langt som det er mulig vil bransjen hjelpe folk. Svært mange PC-produsenter har lagt ut program og hjelpefiler på Internett som vil løse problemet. Det kan også være aktuelt å be produsentene om disketter dersom en ikke har tilgang til Internett, sier Hoff.
– Bransjen vil strekke seg langt, men ingen har forutsett at År 2000 skulle skape så store problemer. Jeg mener at en når det finnes hjelpemidler, kan ikke en forbruker sitte passivt og bare kreve å få ordnet en eldre maskin.

Annonse


Høyt antall
Det er stor usikkerhet om hvor store omkostninger det vil bli for å fikse eldre PC-er. Men det kan bli store krav. I 1998 er det anslag på at vil bli solgt omlag 400 000 PCer og servere i Norge. I 1997 var salget på omlag 380 000 enheter.
– Det er ingen som riktig vet hvor mange det gjelder for. Det er hovedproblemet. Det vi er mest opptatt av at flest mulig skal få en så lett overgang til År 2000 som mulig, sier Hoff.

Annonse