Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sigøynerkamera fra Olympus

OSLO: – Utvendig likner det nye kameraet C820L på en prikk, bortsett fra at det har gullknapper. Noen kaller det “sigøynerkameraet”, sa Heiko Heilmann da han torsdag lanserte digikameraet Olympus C-840L under en pressekonferanse.

olympus840
Olympus Norge gjør det godt om dagen. I fjor steg omsetningen med 71 prosent til drøye 60 millioner kroner, og et resultat på 6 millioner kroner før skatt. Olympus er klar markedsleder på digitale kameraer både i Norge og på verdensmarkedet. Markedsandelen ligger rundt 35-40 prosent.

Fire digikam-modeller
I Norge er det toppmodellen Olympus C-1400L som er den suverene bestselgeren. Dette zoomkameraet presterer bilder med 1280 x 1024-piksler (1.310.720 bildepunkter). De andre modellene er C-1000L, C-820L og C-420L. Nå forsvinner den siste, og inn kommer det nye C-840L til 9.000 kroner med moms.

Hva med alle pikslene?
Nye Olympus C-840L presterer en bildeflate på 1.290 x 960 piksler (1.238.400 piksler), men markedsføres som et kamera med 1.310.000 piksler. Det siste tallet er misvisende fordi det også omfatter en ramme rundt bildet med diverse data. Det er bildeflaten som teller.

16 MB minne til høsten
C-840L er utstyrt med en 4 MB minnebrikke som rommer 9, 18 eller 60 bilder avhengig av hvilken komprimering som benyttes.

– Mellom-komprimeringen gir optimal kvalitet når bildet skal vises på skjerm eller skrives ut på blekkskriver, sier Heiko Heilmann som er ansvarlig for digikameraene hos Olympus. En 8 MB minnebrikke koster 850 kroner. Over sommerferien kommer 16 MB brikker.

Diskett med 8 MB
Under pressekonferansen lanserte Olympus også diskettadapteret Flash Path som Telecom tidligere har omtalt. Adapteret har form som en diskett. Når man stikker en minnebrikke inn i adapteret og setter det i diskettstasjonen på en PC eller Mac, kan bildene hentes som en vanlig fil. Adapteret koster 1000 kr.

Billigkamera til 6000 kr
Olympus billigste digikamera er C-820L med 1024×768 pikslers oppløsning til 6000 kroner.

– Det er bildebrikkene (CCD) som gjør digikameraene så mye dyrere enn konvensjonelle kameraer. Jeg tror ikke at disse brikkene vil synke vesentlig i pris før om 3 år, sa Heilmann da Telecom ba ham kommentere prisutviklingen.

Fra tale til tekst
Under pressekonferansen lanserte Olympus også en digital diktafon med 30-150 minutters opptakstid. Digitallyden kan ikke bare overføres til PCen. Diktafonen følges av talegjenkjenningsprogrammet IBM ViaVoice Gold som forvandler tale (engelsk, fransk, tysk) til tekst som programmet automatisk skriver inn i tekstbehandleren.