atlasos
AtlasOS anbefales for spillere, men er egentlig perfekt for eldre maskiner og de som foretrekker mer personvern.

Annonse


“Turbo-Windows” fjerner masse du ikke trenger

“Windows er tregt, klønete og upålitelig. Atlas bringer livet tilbake til Windows-systemet ditt, designet for å maksimere ytelsen og minimere ventetiden. Du vil oppleve et jevnere og mer responsivt Windows, og høyere bildehastigheter enn å bruke standard Windows,” hevder AtlasOS (nå i versjon 0.3.2) med langt ifra forsiktig reklame åpen-kildekode-prosjektet.

“Ytelse, svartid og personvern”

Atlas er ikke en egen versjon av Windows 10 eller 11, men fjerner mange komponenter som kan gjøre systemet tregere etter du har installert Windows med en gyldig nøkkel. Det har tidligere vært utført forsøk på å modifisere Microsofts ISO-filer. Det faller ikke i god jord.

Microsoft skryter av at nye Windows-versjoner kjappere. Så gjelder også 11, men tester utført av Neowin avslører at det ikke stemmer: 10 er like kjapt.

Dette fjernes eller reduseres:

 • Reduserer antall prosesser som kjører
 • Deaktivert lydeksklusivitet
 • Deaktivert unødvendige enheter
 • Deaktivert strømsparing (for personlige datamaskiner)
 • Deaktiverer sikkerhetsreduksjoner
 • Optimalisering av oppstartskonfigurasjon
 • Optimalisert prosessplanlegging
 • Fjerner telemetri
 • Smart app-kontroll
 • Innstillings-synkronisering
 • Mange standard-apper, inkludert Microsoft Store-applikasjoner
 • Microsoft Update Health Tools
 • Internet Explorer
 • PC-helsesjekk
 • OneDrive
Detaljerte resultater.

GPU-en er sjef

Du kan ikke vente deg store FPS-ytelser, kanskje fra 1 til 2 prosent avhengig av spill og definitivt ikke brorparten av dem. Da er det større sjanse for at etterslepet er lavere. Når det kommer til ting som ikke har noe med spill å gjøre, som å åpne programmer og søke i Windows, er AtlasOS betraktelig kjappere, spesielt på maskiner som er noen år.

Legg merke til at Defender kan deaktiveres, så dette er et OS man ikke bør installere på maskiner til personer med under middels ekspertise på nett-sikkerhet. AtlasOS fikk mye kritikk for å ha fjernet for mange sikkerhetsfunksjoner, og har derfor lagt til muligheten til å manuelt aktivere følgende – fokuset var tradisjonelt personvern, men de gikk for langt og Defender er av de som kan aktiveres:

 • Støtte for Windows Update
 • Windows Defender-støtte
 • UAC aktiveres
 • Virtualiseringsbasert sikkerhetsstøtte
 • Forbedret åpenhet og ressurser om sikkerhetsfunksjoner

Linus finner ut hvor mye kjappere Windows er med en eldre maskin og AtlasOS:

Annonse