apple store
Et stort søksmål fra DOJ inkluderer Apples viktigste produkt og en rekke andre tjeneter. Bilde: ITavisen

Annonse


“Truer hvem vi er”

Det var forventet, og nå er det offisielt: det amerikanske Justisdepartementet saksøker Apple for brudd på monopollovgivningen i mobil-markedet.

“Ekskluderende oppførsel”

“Apples brede og ekskluderende oppførsel gjør det vanskeligere for amerikanere å bytte smarttelefon, undergraver innovasjon for apper, produkter og tjenester, og påfører utviklere, bedrifter og forbrukere ekstraordinære kostnader,” heter det fra departmentet som har likhetstrekk med USA sin sak mot Microsoft på 90-tallet.

Den amerikanske staten mener at Apple “undergraver apper, produkter og tjenester som ellers ville gjort brukere mindre avhengige av iPhone, fremmer interoperabilitet og lavere kostnader for forbrukere og utviklere. Apple utøver sin monopolmakt for å hente ut mer penger fra blant annet forbrukere, utviklere, innholdsskapere, artister, utgivere, små bedrifter og kjøpmenn. Gjennom dette monopoliseringssøksmålet søker justisdepartementet og statsadvokatene lindring for å gjenopprette konkurransen til disse vitale markedene på vegne av den amerikanske offentligheten.”

DOJ oppsummerer de viktigste punktene i tiltalen – også meldinger og Watch er inkludert:

  • Blokkering av innovative super-apper. Apple har forstyrret veksten av apper med bred funksjonalitet som vil gjøre det lettere for forbrukere å bytte mellom konkurrerende smarttelefonplattformer.
  • Undertrykking av mobile skystrømmetjenester. Apple har blokkert utviklingen av skystreaming-apper og -tjenester som vil tillate forbrukere å nyte høykvalitets videospill og andre skybaserte applikasjoner uten å måtte betale for dyr smarttelefonmaskinvare.
  • Ekskluderer meldingsapper på tvers av plattformer. Apple har gjort kvaliteten på meldinger på tvers av plattformer dårligere, mindre innovative og mindre sikre for brukerne, slik at kundene må fortsette å kjøpe iPhones.
  • Reduserer funksjonaliteten til smartklokker som ikke er fra Apple. Apple har begrenset funksjonaliteten til tredjeparts smartklokker slik at brukere som kjøper Apple Watch står overfor betydelige utgifter hvis de ikke fortsetter å kjøpe iPhones.
  • Begrensning av digitale lommebøker fra tredjeparter. Apple har forhindret tredjepartsapper fra å tilby trykk-for-betal-funksjonalitet, og hindrer opprettelsen av digitale lommebøker fra tredjeparter på tvers av plattformer.

Dette sier Apple

Til MacRumors uttaler Apple at de vil forsvare seg mot påstander de mener er ubegrunnede:

“Hos Apple innoverer vi hver dag for å lage teknologi folk elsker – å designe produkter som fungerer sømløst sammen, beskytter folks personvern og sikkerhet og skaper en magisk opplevelse for brukerne våre. Denne rettssaken truer hvem vi er og prinsippene som skiller Apple-produkter i sterkt konkurranseutsatte markeder. Hvis det lykkes, vil det hindre vår evne til å lage den typen teknologi folk forventer av Apple – der maskinvare, programvare og tjenester krysser hverandre. Det ville også danne en farlig presedens, og gi regjeringen mulighet til å ta en tung hånd i utformingen av folks teknologi. Vi mener at dette søksmålet er feil i forhold til fakta og loven, og vi vil forsvare oss kraftig mot det.”

Annonse