spansk politi
I flere år var mannen aktiv i et hackergruppe som infiserte datamaskiner med skadevare - pengene ble tjent ved å selge falsk sikkerhetsprogramvare. Bilde: Policía Nacional

Annonse


Fakket etter 10 år på rømmen

Spank politi har endelig klart å fakke en mann som var med på å drive en “scareware”-operasjon i mange år.

“Over 700 millioner kroner i tap”

Fra 2006 til 2011 var den Ukrainske mannen involvert i å infifisere hundretusenvis av datamaskiner med skadevare. Folkene bak tilbød ofrene et falsk sikkerhetsprogram til 129 dollar som liksom skulle fjerne skadevaren. Så effektive var skurkene at det skal være snakk om 70 millioner dollar i tap for de berørte.

“Gjennom datakoden, og ved hjelp av et sofistikert internasjonalt nettverk av maskiner, infiserte den ofrenes PC-er. Popup-meldinger dukket så opp og advarte om at maskinene var infisert med et virus og at de burde kjøpe programvare antivirus for en løsning. Ofrene var villige til å betale opptil 129 dollar for å skaffe falske sikkerhetsprogrammer, uvitende om at de ga pengene til den som først hadde infisert datamaskinen deres,” melder spansk politiet i pressemeldingen.

Mannen ble oppdaget og arrestert på en spansk flyplass 11. juni ved hjelp fra både FBI og Interpol, men klarte altså å være på rømmen i over ti år.

Annonse