telia wangiri og spoofing-rapport sommeren 2023
"Wangiri" opp, "spooing" ned melder Telia om kriminelle anropsforsøk i første kvartal i år. Bilde: Telia

Annonse


Stoppet 12,4 millioner svindelforsøk

Telia opplyser de stoppet over 12 millioner svindelforsøk i første kvartal 2023.

“Nesten dobling”

– Vi ser en nesten dobling i antall wangiri-anrop denne perioden, mens antallet spoofing-samtaler er gått ned, forklarer Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge. – Våre tall viser at svindlerne fortsatt er svært aktive, og spesielt wangiri er en høyst aktuell svindelmetode. En tommelfingerregel er at man ikke ringer tilbake til et ukjent nummer, særlig ikke hvis det er utenlandsk. Økningen i wangiri siste kvartal kommer nesten utelukkende fra Sri Lanka, og vi blokkerte over fire millioner samtaler herfra i april, mai og juni.

Men hva i alle dager er “wangiri”? Telia forklarte det hele i februar 2021 da det ble kjent de stoppet 20 millioner anrop i kvartalet:

“Wangiri er japansk og betyr «ett ring og kutt». Wangiri er etter hvert blitt en utbredt svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake. Telia utviklet for et par år siden en metode som i stor skala stanser svindlerne og beskytter kundene mot høye kostnader. Den automatiserte løsningen identifiserer trafikk som danner et wangiri-mønster og blokkerer spesifikke numre både ut og inn av Norge. Svindlerne kan ikke ringe hit, og kundene kan heller ikke ringe tilbake. Dermed beskyttes kundene mot høye kostnader.”

Vi lever i et tillitsbasert samfunn, men det er viktig å være litt mistenksom i blant, minner Kristiansen om. Det kan være lett å senke guarden når man er på ferie og slapper av, men erfaringsmessig er det veldig mange svindelforsøk i sommermånedene også. Svindlerne tar ikke ferie.

Øivind Kristiansen, svindelekspert, Telia Norge

Nå melder selskapet at antallet slike anrop nesten er doblet siden forrige kvartal:

Antall blokkerte samtaler andre kvartal 2023 (første kvartal 2023 i parentes) – Totalt 12,4 millioner samtaler (8,6 millioner), fordelt slik:

Annonse


  • Wangiri 9,2 millioner (4,8 millioner)
  • Spoofing 3,2 millioner (3,8 millioner)


Topp 10 land det ringes fra – andre kvartal 2023:

1. Sri Lanka 45 prosent

2. Tunisia 15 prosent

3. Afghanistan 12 prosent

4. Myanmar 9 prosent

5. Pakistan 5 prosent

6. Somalia 5 prosent

7. Canada 4 prosent

8. USA 2 prosent

9. Kongo 2 prosent

10. Sudan 2 prosent

Annonse