google med nytt https-ikon
Dette er det nye ikonet som kommer i september 2023 til Chrome og Android for å signalisere HTTPS-støtte.

Annonse


Dette må du snart vite hva er

Få skjønner visstnok hva hengelås-ikonet i nettleseren signaliserer.

Dropper hengelåsen senere i år

Har du aldri trykket på det er det heller ikke godt å vite, men det bekrefter at en nettside lastes over en sikker HTTPS-kanal for å heve sikkerheten og sørge for at brukeren ikke besøker en phishing-nettside. Utrolig nok er det fremdeles slik, selv om dette har vært en greie siden 90-tallet, skjønner kun 11 prosent dette er hva hengelåsen symboliserer. Dessuten mener Google at HTTPS i seg selv ikke er noen garanti for sikkerhet.

HTTPS var opprinnelig så sjelden at Internet Explorer på et tidspunkt poppet frem et varsel til brukere for å melde at koblingen var HTTPS-sikret, noe som minner om “Everything’s OK”-alarmen fra The Simpsons.

Google

Google poengterer at når HTTPS var sjelden var, så var det meningen at hengelåsen signaliserte at siden var HTTPS-sikret. “I dag er det ikke dette lenger sant, og HTTPS er standarden og ikke unntaket.”

Dette er planen fra september 2023

Så hva kan Google gjøre for å gjøre det lettere for folk å skjønne at siden er sikret og at de er på det korrekte domenet og ikke en etterligning? I 2016 oppgraderte Google ikonet, men som det poengteres med det svake prosent-tallet, har det ikke hjulpet.

Annonse


Googles løsning er et helt nytt ikon som det i bildet i denne artikkelen, eller mindre endring av den Google nå har presentert. Google påpeker at HTTPS ikke lenger er noen garanti for sikkerhet, og at ikonet på den måte må gjenspeile dette. Selskapet mener også at den er mer klikkbar og at utformingen i større grad får brukeren til å tenke på innstillinger “eller andre kontroller.”

Å erstatte låse-ikonet med en nøytral indikator forhindrer misforståelsen om at låsikonet er assosiert med påliteligheten til en nettside, og understreker at sikkerhet bør være standardtilstanden i Chrome. Vår forskning har også vist at mange brukere aldri forsto at det å klikke på låseikonet viste viktig informasjon og kontroller. Vi tror det nye ikonet bidrar til å gjøre tillatelseskontroller og tilleggssikkerhetsinformasjon mer tilgjengelig, samtidig som man unngår misforståelsene som plager låsikonet.

Google

Det nye ikonet ventes å debutere i Chrome 117 som lanseres tidlig i september i år. På Android skal de endre til samme ikon, mens iOS-sitt ikon ikke er klikkbart så det fjernes. “På samtlige plattformer vil vi fortsette å merke klartekst HTTP som usikkert.”

Annonse