Annonse


Se hva som kommer nå

Qualcomm har avslørt det nye toppmodell-brikkesettet som blir å finne i de aller sprekeste Android-toppmodellene i 2023: Snapdragon 8 Gen 2. Enda mer spennende er kanskje brille AR-brikken som flere produsenter allerede skal bruke i kommende produkter.

Oppdatert, 07:12:

Oppdatert med informasjon om AR-brikke og Oryon.

Gen 2 er en 4 nm-brikke som Gen 1

Av forbedringer finner vi blant annet WiFi 7 og:

Annonse


  • En hovedkjerne basert på ARM Cortex-X3 @ 3,2GHz
  • Fire høy-ytelseskjerner (en mer enn i fjor) @ 2,8GHz
  • Tre energismarte kjerner @ 2,0GHz
qualcommsnapdragon8gen2
Vi vil ikke måtte vente lenge inn i 2023 før vi kan oppleve mobiler med de nye brikkene. Bilde: Qualcomm/YouTube

Oppo og Asus skal selge mobiler med ray tracing-fokus i 2023

Samtlige kjerner er fra 200 til 300Mhz kjappere enn fjorårets Gen 1-brikker. CPU-en er 35 prosent kjappere enn Gen 1, og 40 prosent mer energi-effektiv.

Qualcomm fremover også Adreno GPU-en som nå er opp til 25 prosent kjappere (og med ray tracing-støtte på maskinvarenivå) og 45 prosent mer energieffektiv. AI-ytelsen er forbedret hele 4,35 ganger med en oppgradert Hexagon CPU.

Brille-brikkesett

Snapdragon AR2 Gen 1 er designet for tynne AR-briller og har 2,5 ganger AI-ytelsen sammenlignet med XR2 – samtidig kuttes energikravet i to.

Hovedbrikken er på 4 nm og inneholder CPU, Tensor AI, GPU og en motor for visuell analyse. Det er støtte for opp til ni kameraer samtidig for sporing av brukerens kropp og verden rundt. Øye-sporing er også inkludert, mens en annen brikke sørger for kobling mot nettverk og mobiler.

Støtte for WiFi 7 er også viktig for kjapp kobling og lavt etterslep mot mobil.

Både Lenovo, LG, Nreal, Oppo og Xiaomi har produkter på vei med brikken.

“Qualcomm Oryon CPU”

Dette er en ny “premium”-brikke for ARM-laptoper og en helt ny merkevare for Qualcomm som i lengre tid har slitt med å konkurrere mot Apple M-serien. Derfor har også Microsofts satsing på plattformen vært forsiktig med både Intel og ARM-utgaver av sin nye Surface Pro 9 (som vi kommer tilbake med en test av snart.)

Oryon lanseres for produsentene neste år, og er altså kun CPU-en i en større brikkesett-pakke.

Brikken er merkelig nok ikke kun for PC-er, men også mobiler, “digitale cockpits” og avanserte førerløse systemer samt nettverk-infrastruktur.

Qualcom har ikke avslørt ytelsestall eller mer informasjon i skrivende stund.

5G, kamera og 8K-video

I tillegg til WiFi 7-støtte gir Snapdragon X70-modemet forbedret 5G-hastigheter og dekning. På plass er også 2 x 5G SIM-støtte, men med en vri: du kan bruke to ulike 5G-nett samtidig.

Lyd-teknologien er også forbedret med innebygget støtte for 3D-lyd som flere konkurrenter allerede har på plass.

Det er også gjort større forbedringer med Qualcomms Spectra-bildebrikke som i sanntid vet hva man prøver å ta bilde av eller filme, og på den måten kan optimalisere bildet i forhold til om det er portretter eller natur-bilder man tar.

Det er støtte for 8K video-opptak og avspilling, men man kan ikke sende mer enn 4K ut til en ekstern skjerm.

Annonse